Denník N

Vláda sa v pomoci s cenami energií posúva vpred. Čo chystá pre podniky?

Slovensko sa pripojilo k "jadrovej aliancii" v Únii. Na snímke minister hospodárstva Karel Hirman a eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová Archívne foto - TASR
Slovensko sa pripojilo k „jadrovej aliancii“ v Únii. Na snímke minister hospodárstva Karel Hirman a eurokomisárka pre energetiku Kadri Simsonová Archívne foto – TASR

Aj keď štát zatiaľ definitívne neschválil pre podniky žiadnu výraznú finančnú pomoc, na ceste je viacero opatrení, ktoré by im mali uľahčiť život s drahými energiami.

Vo štvrtok parlament odsúhlasil na zrýchlené prerokovanie rozdelenie 1,5 miliardy neplánovaných príjmov tohtoročného rozpočtu. Až 900 miliónov eur z toho má smerovať práve firmám. Prerozdeliť by ich malo ministerstvo hospodárstva.

Okrem toho rezort pod vedením Karela Hirmana pripravuje schémy pre podnikateľov, o nich sa však zatiaľ veľa nevie. V parlamente čaká na prerokovanie ah návrh na navýšenie kompenzácií pre energeticky náročné podniky z envirofondu.

Schémy štátnej pomoci

Ešte počas pôsobenia Richarda Sulíka navrhovalo ministerstvo vyplácanie kompenzácií za zvýšené náklady na energie len podnikom, ktoré patria medzi energeticky náročné a ktorým zvýšené náklady spôsobujú straty.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Hegerova vláda

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie