Denník N

Je maďarská ekonomika v takom výbornom stave, ako tvrdia Fico a Blaha? V skutočnosti sa to podobá na prechodený infarkt

Viktor Orbán reční v maďarskom parlamente v septembri 2022. Foto - TASR/AP
Viktor Orbán reční v maďarskom parlamente v septembri 2022. Foto – TASR/AP

Maďarsku bezprostredne nehrozí štátny bankrot, ale už aj vláda priznáva, že situácia nie je ružová.

Politiku maďarskej vlády vyzdvihujú aj viacerí ľudia na Slovensku ako príklad hodný nasledovania. Expremiér Robert Fico nedávno – a nie po prvýkrát – chválil stanovisko Viktora Orbána v súvislosti s rusko-ukrajinskou vojnou, pričom tvrdil, že aj on by konal podobne ako Orbán, ak by bol premiérom. V nedeľu chválil maďarskú energetickú politiku a ich postoj k sankciám namiesto Fica jeho spolustraník Ľuboš Blaha.

V maďarskej politike na Slovensku je vzťah k maďarskej vláde rozporuplnou otázkou aj v rámci mimoparlamentnej Aliancie, ktorá združila viaceré menšinové politické strany. Z nich SMK a čoraz viac aj Spolupatričnosť podporujú politiku Viktora Orbána, ich politici sa veľakrát odvolávajú na výsledky maďarského hospodárstva či systému podpory rodín v Maďarsku. Tými sa zvykla chváliť aj maďarská vláda.

Počas uplynulého roka, roka a pol však tieto tvrdenia čoraz častejšie zatieňovali správy o inflácii, ktorá sa vymyká spod kontroly, a o nezastaviteľnom slabnutí forintu, ktoré sa začalo už počas pandémie – a ruská agresia na Ukrajine veci ešte zhoršila.

V Maďarsku je situácia horšia, ako to komunikuje vláda, no ani zďaleka nie je taká zlá, ako to vyzerá podľa nečakaných a veľakrát zdanlivo zúfalých opatrení minulého roka alebo na základe tvrdení maďarskej opozície.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Viktor Orbán

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie