Denník N

Ak chcete ušetriť, pri praní nenastavujte 40 stupňov, 600 otáčok a 45 minút, radšej zvoľte dlhší program, radí expert z Nay

Miroslav Tomka. Foto N - Tomáš Hrivňák
Miroslav Tomka. Foto N – Tomáš Hrivňák

Časť ľudí, ktorí v ére pandemických obmedzení odložili nákup spotrebičov, si ich kupuje teraz. Výsledkom je mierne rastúci dopyt, ktorý sa orientuje na úspornejšie verzie spotrebičov, než by si pôvodne ľudia kupovali.

Na druhej strane sa znížila ponuka lacnejších spotrebičov, pretože v ére nedostatku čipov ich výrobcovia radšej inštalovali do drahších.

„A tak sa stalo, že ak ste pred rokom či dvoma mohli kúpiť práčku aj za 200 eur, tak tento rok, a hlavne teraz od augusta, už takúto práčku nenájdete,“ opisuje Miroslav Tomka, ktorý 18 rokov pôsobí v spoločnosti Nay ako produktový špecialista.

Ak k tomu prirátame rast nákladov na dopravu, porovnateľné produkty sa zdražovali zhruba o 10 percent. Sú však aj spotrebiče, pri ktorých cena vzrástla ešte viac, najmä také, ktoré celé alebo sčasti pochádzali z Ruska či z Ukrajiny.

„Tam pozorujeme nárast cien o 20 percent bez ohľadu na to, či porovnávame iba drahšie produkty s drahšími. Napríklad úzke práčky boli istý čas kategóriou, ktorej sme mali iba pár kusov. Tam rástli ceny aj o pätinu,“ opisuje Tomka.

To, aký spotrebič doma máte, je však iba jedna časť rovnice, ak chcete ušetriť na energiách. Dôležité sú nielen ich parametre, ale aj spôsob, ako ich používate.

Napríklad dlhší prací program práčky funguje menej času pri vyššej teplote. A práve ohrevné teleso je väčší žrút energie než motor práčky, ktorý zabezpečuje otáčanie bubna.

„Najúspornejšie sú dlhé pracie programy, pretože ak dáte práčke menej času na vypranie bielizne, tak to kompenzuje tým, že dlhší čas perie na vyššej teplote. To pri dlhších programoch netreba, pretože tam sa to rieši dlhším otáčaním v bubne na nižšie teploty, čo logicky znamená nižšiu spotrebu,“ opisuje Tomka a v rozhovore okrem iného vysvetľuje:

  • prečo môže byť problém samostatne stojaca mraznička alebo kombinovaná práčka so sušičkou,
  • kedy treba zvážiť výmenu televízora,
  • ako nastaviť termostatické „koliesko“ v chladničke, ak chcete ušetriť,
  • akú spotrebu má stolový počítač a notebook,
  • kam sa pohnú ceny spotrebičov do Vianoc a či bude niečo chýbať.

Čo teraz ľudia zháňajú v obchodoch?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Obchod

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie