Denník N

Moja analýza Matovičovho balíka pre rodiny leží na ministerstve v zásuvke, hovorí ekonóm Hellebrandt

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Už bývalý analytik ministerstva financií Tomáš Hellebrandt hovorí, že pre výpoveď sa rozhodol krátko po tom, čo Igor Matovič aj s podporou fašistov presadil v parlamente balíček pre rodiny. Na poslednú chvíľu sa tam dostalo krátenie detského prídavku na polovicu pre deti, ktoré majú problém so školskou dochádzkou. V drvivej väčšine ide o rómske deti. „Myslím si, že ide o diskrimináciu,“ hovorí analytik ministerského Útvaru hodnoty za peniaze.

Hovorí, že na ministerstve nesmeli zverejňovať svoje zistenia, ktoré boli pre ministra nepríjemné. Napríklad výsledky prieskumu, podľa ktorých Matovičova očkovacia lotéria nepresvedčila taký počet ľudí, aby sa štátu oplatila. Pri rodinnom balíku im zase vyšlo, že nie je najlepším riešením na zvýšenie pôrodnosti, aj keď ho Matovič obhajoval práve týmto cieľom. V oboch prípadoch skončili výsledky analytikov v zásuvke, hovorí Hellebrandt.

V rozhovore ďalej vraví:

  • ako to bolo s analýzou očkovacej lotérie a opatrení z balíčka pre rodiny,
  • ako by mala vláda uvažovať o kompenzáciách drahých energií pre domácnosti, firmy a obce,
  • za ktoré reformy by terajšiu vládu pochválil.

Čo bol ten moment, keď ste sa rozhodli odísť z ministerstva financií?

Moment rozhodnutia prišiel po tom, čo minister Matovič rokoval a koketoval s fašistami a získaval si hlasy pri presadzovaní takzvaného rodinného balíčka. Myslím si, že demokratický politik by nikdy nemal byť závislý od hlasov fašistov pri presadzovaní svojich návrhov. Toto už nie je štandardná politická práca, ale legitimizácia ľudí, ktorí sú pre demokraciu hrozbou. Dáva im to istú silu, možnosť meniť zákony, ako sme to nakoniec videli aj pri rodinnom balíčku, kde presadili krátenie prídavku na dieťa pre deti, ktoré majú problém so školskou dochádzkou. Vnímam to ako veľmi nebezpečné, chcel som sa voči tomu ohradiť a nedokázal som pracovať pre človeka, ktorý je niečoho takého schopný. Poviem to aj inak, po prvýkrát v živote som sa hanbil za svojho zamestnávateľa.

Obrátili ste sa aj na Ústavný súd, kde na dátach ukazujete, že krátenie detských prídavkov je diskriminačné opatrenie a je to namierené proti rómskym občanom. Sedí to?

Áno. Napísal som list na Ústavný súd, kde som na základe detailnejších dát z ministerstva financií, ktoré pani prezidentka nemala k dispozícii, ukázal, že drvivá väčšina detí, ktorých by sa toto ustanovenie týkalo, patria do rómskeho etnika. Myslím si, že je vo verejnom záujme, aby Ústavný súd rozhodoval na základe najpresnejších dostupných dát, najmä keď o ne nemal záujem predkladateľ zákona. Aj vzhľadom na komunikáciu, ktorá potom prebehla zo strany pána Kotlebu, ktorý sa chválil tým, že sa im niečo také podarilo presadiť, je podľa mňa jasné, že si boli vedomí toho, že to postihne hlavne najchudobnejšie rodiny, rómske deti. Preto si myslím, že tu ide o diskrimináciu, a pani prezidentka konala správne, keď to podala na Ústavný súd.

Keď prešiel Matovičov rodinný balíček, niektorý z vašich už bývalých kolegov prelepil na fotografii Igora Matoviča časť jeho tváre protifašistickou nálepkou. Vy ste mali potom disciplinárne konanie za to, že ste fotku zverejnili. Rastie na ministerstve financií nespokojnosť alebo sú to individuálne prípady?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Igor Matovič

Progresívne Slovensko

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie