Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Dohoda o stropovaní cien plynu zatiaľ nie je

Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simson počas tlačovej konferencie k energetickej bezpečnosti v Bratislave. Foto - TASR
Eurokomisárka pre energetiku Kadri Simson počas tlačovej konferencie k energetickej bezpečnosti v Bratislave. Foto – TASR
  • Dohoda o stropovaní cien plynu zatiaľ nie je.
  • Slovensko dá najväčším znečisťovateľom miliardu z eurofondov.
  • Komisia navrhla výrazné zvýšenie limitov štátnej pomoci podnikom v energetickej kríze.

Autori pracujú pre Euractiv.sk

1. Stropovanie cien zemného plynu Európu zatiaľ rozdeľuje

Minulotýždňový mimoriadny samit nepriniesol dohodu členských krajín o stropovaní cien zemného plynu. Európska komisia však na budúci týždeň (18. októbra) navrhne balík opatrení, ktorého súčasťou by mal byť aj „dočasný mechanizmus na obmedzenie cien“.

Čo chce navrhnúť Komisia

Komisii sa do stropovania cien zemného plynu pôvodne nechcelo. Ustúpila až pod tlakom členských krajín. Komisárka Kadri Simson informovala, že balík, ktorý predstaví na budúci týždeň, má štyri hlavné časti:

  • Spoločné nákupy zemného plynu. Aby si krajiny EÚ vzájomne nekonkurovali a nevytláčali ceny ešte vyššie. Pri spoločných nákupoch môže mať Únia lepšiu vyjednávaciu pozíciu, čo bude dôležité najmä v prípade, že sa pokúsi stropovať nákupné ceny.
  • Cenový strop. Hoci Komisia uprednostňuje rokovania s dovozcami, navrhne aj „dočasný mechanizmus na obmedzenie cien“.
  • Solidarita. V prípade nedostatku plynu chce Komisia podporiť zdieľanie existujúcich zásob členskými krajinami.
  • Zníženie spotreby. Presný spôsob nie je známy, Komisia môže napríklad navrhnúť, aby sa 15-percentné zníženie spotreby stalo povinným (podľa dohody z leta je cieľ dobrovoľný, povinným sa stane až vtedy, keď päť a viac krajín vyhlási krízový nedostatok plynu).

Ako sú rozložené sily

S troma opatreniami – spoločné nákupy, solidarita a znižovanie spotreby – v zásade nie je problém. Otvorenou otázkou je stropovanie cien plynu. Prvýkrát sa v diskusii objavilo na jar, malo však malú podporu. Dnes ho v nejakej forme podporuje 24 členských krajín.

Výnimkou je 

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika

Teraz najčítanejšie