Denník N

Rozpočtová rada nahrala zdravotníkom, provizórium v riadnom rozpočte nemá čo robiť

Igor Matovič a Eduard Heger. Foto - TASR
Igor Matovič a Eduard Heger. Foto – TASR
  • Rozpočtovej rade v návrhu rozpočtu chýba jasný plán, na čo presne chce vláda použiť rekordnú, viac ako trojmiliardovú rozpočtovú rezervu.
  • V prvom hodnotení rozpočtu ministerstvu financií odkazuje, že nie je dobrý nápad miešať spolu riadny rozpočet aj rozpočtové provizórium.
  • Tým pomáha aj zdravotníkom, ktorým chce ministerstvo financií zobrať pod seba 340 miliónov eur s argumentom, že nám hrozí provizórium.

Deň pred tým, ako má o štátnom rozpočte na rok 2023 rokovať vláda, si návrh ministerstva financií vyslúžil tvrdú kritiku od rozpočtovej rady. Rozpočet je podľa nej málo transparentný, chýbajú v ňom výdavkové limity a fiškálne ciele na roky 2024 a 2025 sú len formálne.

Viac ako 40 percent deficitu na budúci rok tvorí v návrhu rozpočtu rezerva 3,4 miliardy. Má sa použiť na kompenzácie drahých energií, no rozpočet nehovorí nič o konkrétnych opatreniach. Podľa rozpočtovej rady si tým vláda vytvára priestor, že sa z bezprecedentne veľkej rezervy môžu zaplatiť aj opatrenia, ktoré budú trvalo zvyšovať deficit.

Rada pre rozpočtovú zodpovednosť v prvom hodnotení budúcoročného rozpočtu, ktorý ministerstvo financií predstavilo v pondelok, dáva najavo, že na ubezpečenia vlády sa neoplatí spoliehať. Aj v tomto roku sa minula väčšia časť polmiliardovej rezervy, hoci minister financií Igor Matovič deklaroval, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Igor Matovič

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie