Denník N

Nemocníc s výpoveďami sestier pribúda, po Prešove ich podali aj v Bojniciach

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované 14:29. Po žilinskej nemocnici dali stovky sestier výpovede aj vo veľkej štátnej nemocnici v Prešove. Pridala sa aj nemocnica v Prievidzi.

Spolu 382 zdravotných sestier podalo výpoveď v štátnej fakultnej nemocnici v Prešove. Ide o menej ako polovicu zo sestier, ktoré v tejto nemocnici pracujú.

O výpovediach sestier v Prešove informovala agentúra TASR. Ešte včera pritom Denníku N táto nemocnica tvrdila, že k dnešnému dňu neeviduje žiadnu výpoveď pracovníkov na pozícii zdravotná sestra. Teraz výpovede sumarizujú.

K výpovediam sestier sa pridáva aj regionálna Nemocnica s poliklinikou Prievidza so sídlom v Bojniciach, kde dala výpoveď zhruba tretina sestier. Presný počet šéfka komory Iveta Lazorová nepovedala. Aj keď idú teraz podať výpovede, ešte by ich pár malo pribudnúť, tvrdí.

Inde výpovede ešte nemajú

Ešte cez týždeň výpovede ohlásila aj  štátna fakultná žilinská nemocnica, kde dalo výpoveď dvesto sestier.

Iné štátne nemocnice tvrdia, že zatiaľ žiadne výpovede od sestier nedostali. Najväčšia Univerzitná nemocnica Bratislava ani nemocnice v Trenčíne, Nitre a Banskej Bystrici výpovede od sestier nedostali.

Ani v detských fakultných nemocniciach v Košiciach a Bratislave sestry podľa vyjadrenia nemocníc výpovede nepodali.

Šéfka Slovenskej komory sestier a pôrodných asistentiek Iveta Lazorová hovorí, že nemocnice ani nemôžu o výpovediach vedieť. Funguje to tak, že jeden človek zbiera výpovede, a keď ich je dosť, odovzdajú ich vedeniu nemocnice. Výpovede zbierajú vo všetkých nemocniciach – štátnych aj menších regionálnych.

Nemocnice sa zapoja všetky, ale je riziko, že nebude vo všetkých toľko výpovedí, aby ochromili chod nemocnice, hovorí šéfka komory. Koľko nemocníc bude mať ochromenú prevádzku, nepovedala. Sú podľa nej už dnes niektoré nemocnice, kde chýba len málo, aby ich bolo dosť, ale na druhej strane sú aj také, kde nikdy nebude dosť výpovedí, aby to ohrozilo chod.

Chcú vyššie platy

Sestry dávajú výpovede, lebo požadujú vyššie platy. Kritizujú zákon o minimálnych mzdách, ktorý tento týždeň prešiel parlamentom.

Určuje minimálne platy, ktoré majú sestry v nemocniciach dostávať. Sestry však tvrdia, že tak, ako sú nastavené, sú nízke a v niektorých nemocniciach im po prijatí zákona môže mzda dokonca klesnúť.

Preto chcú ísť sestry cestou lekárov, ktorí v minulosti na protest dávali výpovede. Sestrám sa nepáči ani to, že sa im do výpočtu platu nezapočítavajú odpracované roky praxe.

Tým sestrám, ktoré už výpovede podali, teraz plynie výpovedná lehota. Ak by sa naozaj rozhodli odísť, v nemocniciach skončia k 1. februáru – teda mesiac pred parlamentnými voľbami.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák povedal, že žiadnym sestrám platy neklesnú, na ich zvýšenie má ísť na budúci rok 55 miliónov eur. Ak by mal splniť požiadavky sestier, potreboval by štát podľa neho 190 miliónov eur. Ak niekomu od 1. januára klesnú mzdy, tak odstúpim, povedal minister.

Výpovede sestier sú podľa Čisláka politicky motivované, lebo šéfka odborov Monika Kavecká chce kandidovať do parlamentu. Ak má politické ambície opozičného charakteru, je jasné, že bude kritizovať vládu, povedal. Kavecká to nepopiera, za koho bude kandidovať, zatiaľ nepovedala. Vylúčila len Smer. Minister ju vyzval, aby nebrala sestry za rukojemníkov.

Sestry, ktoré chcú dať alebo dali výpoveď, majú ísť za riaditeľom a ten im dá aj nový platový dekrét, podľa ktorého uvidia, že plat neklesne. Sestry sú podľa neho klamané. Neverte klamstvám, že vám klesnú mzdy, odkázal im.

Minister povedal, že sa snaží, aby sa nepridávali ďalšie nemocnice. Na otázku, či sestrám ustúpi, neodpovedal.

Peňazí je dosť

Aj keby sa splnili podmienky, ktoré majú sestry, netreba podľa Lazorovej viac peňazí, tých je podľa nej dosť, len s nimi nevedia hospodáriť. Alebo nechcú, dodala.

Zákon, ktorý sestry kritizujú,upravuje aj platy iných zdravotníckych pracovníkov, okrem lekárov  – takže napríklad fyzioterapeutov, farmaceutov, sanitárov či masérov. Sestry ich vyzývajú, nech sa pripoja k výpovediam.

To, aby boli platy aj podľa odpracovaných rokov, chceme pre všetkých, hovorí šéfka sestier. Iní pracovníci však podľa nej nemajú prepracovanú štruktúru, zároveň ich odbory povedali, že do tejto akcie nepôjdu.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Výpovede sestier

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie