Denník N

Železiarne Podbrezová si už do Vianoc postavia najväčšiu strešnú slnečnú elektráreň v krajine

Nová slnečná elektráreň na streche ťahárne rúr Železiarní Podbrezová Vizualizácia - Železiarne Podbrezová
Nová slnečná elektráreň na streche ťahárne rúr Železiarní Podbrezová Vizualizácia – Železiarne Podbrezová
  • Železiarne Podbrezová chcú do konca roka postaviť najväčšiu strešnú priemyselnú elektráreň na Slovensku s nákladmi 3 milióny eur.
  • Firma sa pridáva k ďalším veľkým podnikom ako Duslo alebo Tauris, ktoré plánujú investovať do vlastných obnoviteľných zdrojov elektriny, aby tak znížili náklady na energie.

Denník E už začiatkom septembra informoval, že Železiarne Podbrezová sa drahých energií obávajú oveľa menej ako mnohé iné firmy. Kľúčový horehronský zamestnávateľ s troma tisíckami pracovníkov je pokojnejší, keďže dosť energií za stále ešte prijateľné ceny si nakúpil už skôr nielen na celý budúci rok, ale významnú časť energií má nakúpenú aj na roky 2024 a 2025.

Novinkou však je, že napriek tomu železiarne zároveň pracujú aj na nových zdrojoch vlastnej energie. Vo svojom podnikovom magazíne Podbrezovan informujú, že na streche výrobnej haly ťahárne rúr ide firma postaviť vôbec najväčšiu strešnú slnečnú elektráreň v krajine.

Nie je to len vzdialený plán. Elektráreň za celkovo 3 milióny eur má byť hotová už koncom tohto roka.

Železiarne nie sú jedinou veľkou firmou, ktorá chce v čase prudko rastúcich cien elektriny inštalovať vlastné obnoviteľné zdroje na jej výrobu. Duslo Šaľa sa chystá do slnečných a veterných elektrární investovať až 100 miliónov eur, Tauris plánuje nainštalovať fotovoltické panely na strechy všetkých štyroch mäsozávodov od Nitry až po Košice.

Podniku, ktorý ovláda viacero jeho dlhoročných manažérov ešte z čias socializmu na čele s Vladimírom Sotákom, prinesie elektráreň nielen výrazne lacnejšiu elektrinu, ale zníži sa tak aj jeho závislosť od nákupu energie z voľného trhu, ktorou sa Slovensko zásobuje hlavne z cudziny.

Viac o novej elektrárni podniku

  • Na strechu ťahárne rúr podnik osadí

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie