Denník N

Hľadá sa obec, ktorej by neprekážal rádioaktívny odpad pod zemou. Francúzsko nám ukazuje, ako by to mohlo vyzerať

V takýchto halách budú uložené boxy s menej rádioaktívnym odpadom. Foto N - Tomáš Grečko
V takýchto halách budú uložené boxy s menej rádioaktívnym odpadom. Foto N – Tomáš Grečko

Denník E sa bol pozrieť vo francúzskom podzemnom laboratóriu, kde vedci zisťujú, ako postaviť hlbinné úložisko rádioaktívneho odpadu – pol kilometra pod zemou. Jeho vybudovaniu sa nevyhne ani Slovensko.

V reportáži uvidíte a dozviete sa:

  • ako vyzerajú tunely a šachty, v ktorých raz budú roboty ukladať vysokorádioaktívny odpad z francúzskych jadrových elektrární,
  • ako chráni podzemný trezor proti radiácii a kontaminácii podzemných vôd,
  • prečo francúzski aktivisti proti nukleárnej energii žiadajú celý projekt zastaviť a čo navrhujú ako alternatívu.

Keď sa dvere výťahu, ktorý pripomína miestnosť v ponorke, zatvoria, zakričí Mathieu Saint-Louis na novinárov: „Ideme na najhlbšie miesto vo Francúzsku.”

Mathieu Saint-Louis a jeho kolega Jacques Delay z francúzskej Národnej agentúry pre nakladanie s rádioaktívnym odpadom (vo francúzštine má skratku ANDRA) ďalej pripravujú skupinu medzinárodných reportérov na to, čo ich čaká v podzemí. Nerozumieť im, pretože tesný výťah práve míňa turbíny na odvetrávanie tunelov.

Po piatich minútach výťah zostúpi do hĺbky 500 metrov – doprostred ílovitej horniny, ktorá slúži ako ochranná kapsula laboratória. Vedci tu zisťujú, ako natrvalo a bezpečne ukladať rádioaktívny odpad. Samotné úložisko na trvalé uskladnenie rádioaktívneho odpadu sa má začať stavať o niekoľko kilometrov ďalej najneskôr o štyri roky.

Vo výťahu sa nedá rozprávať. Okolo neho sa permanentne točia turbíny, ktoré cirkulujú vzduch do tunelov. Foto N – Tomáš Grečko

Hlbinné geologické úložisko na konečné uskladnenie vyhoreného jadrového paliva zatiaľ nefunguje nikde na svete. Prvé, na juhozápade Fínska, by mali do prevádzky uviesť na budúci rok.

Francúzi, ktorí majú najväčší podiel jadrovej elektriny na svete, sú vo výstavbe hneď za Fínmi.

Vlastné hlbinné úložisko bude musieť vybudovať aj Slovensko, ktoré preň už v minulosti vytypovalo päť možných lokalít – pri Topoľčanoch, dve v oblasti medzi Breznom a Revúcou a dve pri Rimavskej Sobote. Väčšina ľudí z týchto regiónov o tom zrejme vôbec netuší.

O tom, kde to nakoniec bude, nie je rozhodnuté. Hlavné slovo bude mať príroda. Vybudovanie podzemného úložiska rádioaktívneho odpadu je totiž možné iba tam, kde sú na to vhodné geologické podmienky.

To je prípad aj plánovaného prvého francúzskeho úložiska pri obci Bure, 220 kilometrov východne od Paríža. Do tohto úložiska by sa mal zmestiť všetok odpad, ktorý do dnešného dňa vyprodukovali francúzske reaktory. V blízkom podzemnom laboratóriu vedci zisťujú, ako ho postaviť bezpečne.

Mapa podzemného laboratória vo francúzskom Bure. Foto N – Tomáš Grečko
Riaditeľ vedeckého tímu so skupinou medzinárodných novinárov. Každý, kto sa tu pohybuje, musí mať na opasku zavesený kufrík so záchranným dýchacím prístrojom a okuliarmi, a tiež vysielačku, ktorá signalizuje jeho polohu v chodbách. Foto N – Tomáš Grečko

Ako vyzerá podzemné úložisko

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Životné prostredie

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie