Denník N

Vláda predstavila pomoc podnikom. Zastropovať chce ceny elektriny aj plynu a potom dotovať 80 percent rozdielu

Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po mimoriadnom plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR v Bratislave 24. októbra 2022. Foto - TASR/Pavel Neubauer
Na snímke predseda vlády SR Eduard Heger (OĽaNO) počas tlačovej konferencie po mimoriadnom plenárnom zasadnutí Hospodárskej a sociálnej rady (HSR) SR v Bratislave 24. októbra 2022. Foto – TASR/Pavel Neubauer

Vláda predstavila podnikom plán, ako im chce pomôcť s vysokými cenami energií. Navrhuje zastropovanie cien elektriny na úrovni 199 eur za megawatthodinu a plynu na úrovni 99 eur za megawatthodinu. Istú pomoc by mali mať firmy už v posledných dvoch mesiacoch tohto roka. Peniaze by na to štát mal mať, keďže parlament už schválil navýšenie rozpočtu na tento rok o 1,5 miliardy eur, z čoho 900 miliónov má ísť práve podnikom.

Schéma by potom mala pokračovať aj v prvom kvartáli roka 2023, je však podmienená schválením rozpočtu na rok 2023, ktoré nie je isté.

Vláda už po odchode SaS z koalície nemá v Národnej rade väčšinu a opiera sa len o 73 poslancov. Podporu počas poslednej schôdze hľadala najmä u troch nezaradených poslancov okolo Tomáša Tarabu. Teraz už opozičná SaS dáva jednoznačne najavo, že za Matovičov štátny rozpočet na budúci rok nechce hlasovať.

SaS odmieta, aby sa pomoc podnikom spájala so schvaľovaním budúcoročného rozpočtu.

Vraví, že aj keby sa neschválil, išlo by sa podľa rozpočtového provizória, čiže podľa rozpočtu na rok 2022. A keďže ten už obsahuje pomoc pre podniky vo výške 900 miliónov, podľa SaS sa táto suma automaticky premietne do budúceho roka.

„Takisto na kompenzácie budú k dispozícii aj európske zdroje, na využitie ktorých sme vládu vyzývali od apríla. Nevidíme preto najmenší dôvod hlasovať za štátny rozpočet, ktorý je určený len na predvolebnú kampaň OĽaNO,“ uviedol v tlačovej správe predseda SaS Richard Sulík.

Ako majú kompenzácie fungovať

Kompenzácie vláda prezentovala na hospodárskej a sociálnej rade, kde rokujú zástupcovia vlády, odborov, zamestnávateľov a samospráv.

Pomoc má byť určená všetkým podnikom na Slovensku.

Zastropované ceny energií sa majú týkať iba komodity. Ku konečnému účtu sa ešte pri plyne aj pri elektrine pripočítavajú rôzne poplatky, napríklad za ich distribúciu a tranzit. Na tieto poplatky sa cenové stropy nevzťahujú.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Hegerova vláda

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie