Denník N

Obludy aj princovia – vitajte vo svete, kde sú ľudia šťastní v kostýmoch hrdinov. Je to hobby aj miliardový biznis

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

Najväčší knižný veľtrh vo Frankfurte nad Mohanom je zvláštny tým, že tam chodí veľa ľudí prezlečených za fiktívne charaktery. Hovoria si cosplayeri a nedajú sa prehliadnuť. 

Tento rok navštívila frankfurtský knižný veľtrh aj žena ukrajinského prezidenta Olena Zelenská, elita ukrajinskej literárnej scény či jeden z najslávnejších kuchárov na svete.

Koho si naozaj všimnete

Nikoho z nich však nebolo vidno tak ako skupinu ľudí prezlečených v kostýmoch fiktívnych hrdinov. Ich mená nie sú uvedené nikde v programe, väčšina dokonca na veľtrh vôbec nechodí za knihami. Počiatky cosplayu sú však spojené s komiksom a rozvojom science-fiction žánru.

Organizátori frankfurtského knižného veľtrhu nechcú prísť o spojenie medzi papierovou literatúrou a jej modernými derivátmi.

Jednou z „cosplayeriek“ na veľtrhu je sedemnásťročná Nick, študentka umeleckej školy. Po výstavisku kráča v kostýme dotrhaného králika, ktorému trčia drôty z tela.

„Je to Springtrap – charakter z hororovej videohry Five Nights at Freddy,” vysvetľuje. Jej hlas vychádza hlboko z útrob masky hlavy králika. „Do kostýmu som investovala asi päťsto eur. Toto je asi môj desiaty alebo pätnásty, ale je prvý, ktorý som si vyrobila celý sama.”

Nick (vľavo) so svojou sestrou Nanou, takisto cosplayerkou. Foto N – Tomáš Grečko

Cosplayeri sa prezliekajú väčšinou za konkrétne charaktery z animovaných aj hraných filmov, komiksov a videohier, no niektoré postavy sú iba vymyslené. Samotná aktivita má názov cosplay, čo je kombinácia anglických slov “costume” a “play”.

Na frankfurtskom výstavisku je ich miestami toľko, že človek v civile sa medzi nimi cíti ako votrelec.

Na prvý pohľad by sa mohlo zdať, že ide len o zábavu tínedžerov, no to by bol veľký omyl. Cosplay má milióny fanúšikov po svete vrátane slovenských. Ročne generuje miliardové tržby a analytici tomuto odvetviu predpovedajú v ďalších rokoch rozprávkový rast o desiatky percent.

Venujú sa mu nielen mladí. Z niektorých cosplayerov sa časom stanú úspešní kostýmoví dizajnéri a výtvarníci. Nie každý z nich však chce, aby o ich hobby okolie vedelo.

Denník N strávil s cosplayermi na frankfurtskom knižnom veľtrhu dva záverečné dni, počas ktorých sa na ňom konalo aj finále nemeckého cosplay šampionátu.

Rozprávali sme sa s nimi o tom, čo ich motivuje prezliekať sa za vymyslené postavy a čo im to v živote prináša. Pýtali sme sa ich aj na to, čím sa živia, keď nie sú vo svojej postave.

Presný počet cosplayerov vo svete nie je známy. Najväčšie podujatia navštevujú desaťtisíce preoblečených ľudí. Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko

V kostýme sa menej hanbíme za svoje povahy a emócie

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Filmy

Knihy

Technológie

Ekonomika, Kultúra, Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie