Denník N

Matovičov nápad, aby štát ľuďom vrátil časť platieb za nákupy, chce SaS v parlamente blokovať

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Poslanci za OľaNO chcú novelou zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice zaviesť vracanie časti úhrad v obchodoch a službách.
  •  V návrhu nie sú vyčíslené prínosy zmeny, podnikateľom sa zasa nepáči, že chýba aj vyčíslenie nákladov, ktoré budú mať.
  • Podľa SaS vratky pomôžu gastrosektoru len minimálne a štátu narastú náklady.

Po registrácii QR kódu z pokladničného bločku z reštaurácie, obchodu či kaderníctva v aplikácii finančnej správy by vám daniari vrátili na účet určitú časť platby. Taká je predstava poslancov OĽaNO Anny Andrejuvovej a Milana Vetráka, ktorí predložili do parlamentu novelu zákona o používaní elektronickej registračnej pokladnice.

Novela s nápadom, ktorý pripomína bločkovú lotériu z čias vlády Smeru, je v druhom čítaní a hlasovať by sa o nej malo vo štvrtok. Menšinová koalícia nemôže rátať s podporou strany SaS, pre ktorú je to nová „atómová bomba“ ministra financií Igora Matoviča a problémy gastrosektora nevyrieši.

Cieľ – zníženie daňových únikov

Matovič v parlamente vysvetlil, že hlavným cieľom novely je efektívne znižovanie daňovej medzery, tej časti potenciálnej dane z pridanej hodnoty (DPH), ktorá štátu uniká. Tvrdí, že ak verejnosť bude bločky evidovať v aplikácii, podnikateľov v gastrobiznise to bude motivovať vydávať pokladničné doklady z e-kasy. Aplikácia zvýši u podnikateľov riziko, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Igor Matovič

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie