Denník N

Infláciu vidíme všade, tak ako sa bojíme ísť do mora, lebo niekde zaútočil žralok, hovorí expert na nákupné správanie

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Keď niekde žralok napadne človeka, ľudia sa boja kúpať v mori, keď padne lietadlo, niektorí sa zase boja lietať. Podobné skreslené videnie mávajú ľudia aj v ére turbulentnej inflácie, vysvetľuje behaviorálny analytik Matej Šucha.

„Je to do istej miery podobné, ako keď v roku 2020 prišiel covid. Ľudia zažívajú strach a neistotu a akoby nadobudli tunelové vnímanie vecí,“ hovorí Šucha, ktorý spoluzakladal konzultačnú firmu Mindworx.

To podľa neho spôsobí, že nie sme schopní vyhodnocovať súvislosti, napríklad aj nákupné rozhodnutia, v širšom kontexte a sústreďujeme sa len na to, že chceme ušetriť, a na najnižšiu cenu. To, paradoxne, môže viesť aj k zlým finančným rozhodnutiam, napríklad keď ľudia zrušia sporenie či pravidelné investovanie.

Pascou môže byť dokonca aj na prvý pohľad zodpovedné „škatuľkové“ uvažovanie, keď si ľudia delia financie na nákupy, dovolenku či na vzdelávanie detí. Berú ich totiž oddelene, a ak im nevyjdú peniaze na každodenné nákupy, opäť sa môže stať, že si radšej zoberú úver, než by sa dotkli ostatných „škatuliek“.

Na druhej strane ihriska sú zasa obchody, ktorých manažéri tiež musia riešiť, ako prežiť situáciu, keď ľudia extrémne šetria. Šucha vraví, že ani obchodníci by nemali konať skratkovito a bezhlavo dávať tovar do výpredajov, ale mali by mať premyslené, čo všetko ďalšie by si mali ľudia ešte kúpiť, aby im to finančne vychádzalo.

V rozhovore ešte vysvetľuje:

  • čo je to rozhodovacia paralýza a kedy nastáva;
  • prečo je dobré ukázať ľuďom, koľko platia za energie ich susedia;
  • ako inak motivovať k šetreniu energiami ľudí žijúcich v mestských panelákoch a ako v obciach.

Keď chodíte nakupovať, všimli ste si, že by sa za posledný rok v obchodoch niečo zmenilo?

Ako prvé na mňa doľahli ceny benzínu. Keď sa

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Obchod

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie