Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Čo sa stalo v Británii a prečo máme aj nemáme podobný problém

Liz Trussová. Foto - TASR/AP
Liz Trussová. Foto – TASR/AP

Asi takmer všetci čitatelia Denníka N zachytili smutnosmiešny príbeh bývalej britskej premiérky Liz Trussovej, ktorá nastúpila do funkcie na začiatku septembra s ambíciou stať sa podľa vzoru Margaret Thatcherovej ďalšou Železnou lady. Táto jej ambícia sa skončila po šiestich týždňoch potupnou rezignáciou, pričom treba povedať, že za primát najkratšie slúžiaceho (a zrejme aj najhoršieho) britského premiéra všetkých čias si môže v plnej miere ona sama.

Krátky politický príbeh premiérky Trussovej je veľmi dobre zhrnutý tu, v tomto článku sa však chcem venovať podrobne ekonomickým súvislostiam jej krátkeho vzostupu a strmého pádu, pretože tie by mohli byť poučné nielen pre britských konzervatívcov, ale aj pre nás.

Britániu už dlhšie obdobie sužuje nízky ekonomický rast. Liz Trussová predstavovala v britskej konzervatívnej strane krídlo libertariánskej pravice, ktorá verí na potrebu nízkych daní a na zázračnú schopnosť takýchto nízkych daní naštartovať ekonomiku a priniesť vytúžený ekonomický rast.

Treba si však uvedomiť, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Rozpočet a dlh

Veľká Británia a brexit

Ekonomika, Komentáre, Slovensko

Teraz najčítanejšie