Denník N

Keby som si mal teraz tipnúť, či hypotéky zdražejú na 5 percent, poviem nie, hovorí analytik Tatra banky

Foto - archív Tibora Lörincza
Foto – archív Tibora Lörincza

Na zvyšovanie úrokov na hypotékach u nás netlačí ani tak rast sadzieb Európskej centrálnej banky (ECB) ako to, že slovenskej vláde dražejú pôžičky, hovorí analytik Tatra banky Tibor Lörincz. Banky sa dnes môžu v podstate rozhodovať, či si kúpia vládny dlhopis, za čo im štát bude platiť 4 percentá, alebo dajú klientovi hypotéku.

ECB vo štvrtok zvýšila svoju kľúčovú úrokovú sadzbu o 0,75 percentného bodu na 2 percentá, čo trh očakával a je to už započítané aj v trhových cenách. Úroky zdvihla už tretíkrát v tomto roku. Momentálne očakávaný strop základnej sadzby je na úrovni 3 percent.

Rastie aj tlak na zvyšovanie úročenia vkladov v bankách. ECB sa rozhodla, že od 23. novembra bude bankám viac úročiť pôžičky v rámci špeciálneho programu TLTRO III. Toto sa až tak nečakalo. Pre banky tak môže byť zaujímavejšie požičať si peniaze radšej od klientov za výhodnejšie úročenie vkladov. „Teraz bude v bankách zaujímavé obdobie preratúvania, či sa tieto zdroje ešte oplatia,“ hovorí Lörincz.

ECB zvýšila svoju základnú úrokovú sadzbu už na 2 percentá. Investori aj finanční analytici to však čakali. Do akej miery je to zásadná alebo prekvapujúca informácia?

Áno, nešlo o prekvapenie, zvýšenie sadzby o 0,75 percentného bodu bol trhový konsenzus. Takže úroky na úverové produkty by sa vplyvom tohto zvýšenia sadzieb nemali meniť. Na druhej strane

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Inflácia

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie