Denník N

Drahé energie likvidujú chovy zvierat, lebo v maštaliach farmári míňajú najviac elektriny, upozorňuje veľký investor

Bývalý bankár a spolumajiteľ Slovenského farmárskeho družstva Ján Nosko Foto N - Tomáš Benedikovič
Bývalý bankár a spolumajiteľ Slovenského farmárskeho družstva Ján Nosko Foto N – Tomáš Benedikovič

Bývalý manažér Poštovej banky aj private equity biznisu J&T Ján Nosko pred dvoma rokmi presedlal na poľnohospodárstvo. V jednej z najväčších tuzemských farmárskych skupín bývalého konkurzného právnika Daniela Krátkeho – Slovenskom farmárskom družstve – prebral polovičný podiel.

Denníku E opisuje, ako sa mu darí v novom odvetví, ako ich farmárska skupina zvláda náročné obdobie zdražovania hnojív a energií a či naďalej panuje medzi ním a Krátkym zhoda.

Ďalej sa dočítate:

  • ako sa Slovenské farmárske družstvo napriek jeho pristúpeniu postupne odstriháva od vplyvu J&T,
  • ako chce skupina viac investovať aj do prvých projektov na produkciu zeleniny,
  • prečo skupina pribrzdila skupovanie ďalších fariem a prečo prvé svoje farmy už aj odpredala.

Prečo ste sa po desiatich rokoch manažérskej práce v bankovníctve a private equity fondoch rozhodli rozbehnúť svoj vlastný biznis práve v poľnohospodárstve a nebudovali ste si ho vo finančníctve?

K poľnohospodárstvu ma posunulo práve bankovníctvo, keďže ako bankár som sa stretol aj s týmto sektorom. A s pánom Krátkym som ako zástupca Poštovej banky začal spolupracovať už od začiatku budovania jeho Slovenského farmárskeho družstva. Bol som teda už pri zrode tejto skupiny, hoci len na opačnej strane ako zástupca banky, ktorá posudzovala kvalitu jej projektov. Skupinu dobre poznám. Vedel som veľmi dobre, do čoho investujem. A na agrosektore ma lákalo aj to, že v ňom na rozdiel od bankovníctva veľmi rýchlo vidíte výsledky svojej práce. K poľnohospodárstvu mám vzťah aj preto, lebo pochádzam z vidieka. Z Horehronia.

Máte popri Slovenskom farmárskom družstve aj nejaké iné biznisy?

Družstvo je dominantnou časťou môjho podnikania. Menšie drobné investície mám ešte v developmente.

Čomu novému ste sa priučili v agrosektore a ako sa vlastne bankár cíti v poľnohospodárskom odvetví? Čo je v ňom iné a čo podobné ako vo finančníctve?

Poľnohospodárstvo je iným typom práce, v ktorom treba hlavne veľa komunikovať s ľuďmi. A treba ľudí z agrosektora aj veľa počúvať, lebo keby som sa teraz štylizoval do roly odborníka na agronómiu, nebolo by to vôbec uveriteľné. Ja som priniesol do firmy najmä iný pohľad na jej manažment a riadenie jej finančnej efektivity.

S ministrom Vlčanom sa z bánk nepozná

Bývalým bankárom je aj terajší minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Viete sa k nemu preto ľahšie dostať, keď sa chcete vyjadriť k nejakým novým pravidlám pre mimoriadne silne regulovaný sektor poľnohospodárstva?

Pána Vlčana osobne nepoznám. Nikdy sme sa nestretli ani nekomunikovali. Viem si iba predstaviť, že na ministerstvo vnáša aj bankárske myslenie.

Ako ste si rozdelili s pánom Krátkym kompetencie vo vedení Slovenského farmárskeho družstva?

O mojom vstupe do jeho firmy sme rokovali pomerne dlho. Až nejaké dva roky. A tak sme si vopred podrobne prebrali aj tieto záležitosti. Počas týchto rokovaní sme sa spoznali oveľa viac než len ako bankár a klient. Kompetencie nemáme podelené nejakou úplne jasnou čiarou. Ja sa však prioritne zameriavam na kapitálové posilnenie družstva a snažím sa zvyšovať jeho efektivitu. A to sa aj darí. Finančné výsledky družstva sme zlepšili.

Ako sa zlepšujú výsledky skupiny, keďže za minulý aj predminulý rok vykázala sumárne straty skoro 4 milióny eur?

Výsledky, o ktorých hovoríte, vyjadrujú iba výsledky

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Ceny energií

Firmy

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie