Denník N

Teraz nie je čas akcie predávať, je čas ich nakupovať, hovorí investor Nalevanko

Michal Nalevanko. Foto - Moneyhoon.sk
Michal Nalevanko. Foto – Moneyhoon.sk

Ak sa naozaj zaujímate o finančné trhy, skúmajte trhy, nie kĺzavé priemery a stovky technických ukazovateľov, hovorí finančník Michal Nalevanko. „Zistíte napríklad to, že keď ceny akcií padli tak výrazne ako v tomto roku, teda o 20 a viac percent, čas na predaj akcií ste už zmeškali.“

Súčasný volatilný vývoj na trhoch nie je podľa Nalevanka nič neobvyklé. Od začiatku roka sú najväčšie americké firmy v indexe S&P 500 približne v 20-percentnom poklese, rovnako sú na tom aj európske akcie. Neobvyklé sú skôr také obdobia, keď ceny akcií rastú bez výraznejších výkyvov alebo prudko padnú o desiatky percent a rovnako rýchlo opäť vyletia nahor.

Nalevanko je hlavným investičným stratégom digitálnej platformy Moneyhoon. V minulosti bol hlavným štátnym radcom na ministerstve práce a sociálnych vecí. Bol aj pri vzniku druhého dôchodkového piliera pred viac ako dvanástimi rokmi.

Za najdôležitejšiu zmenu v reforme druhého piliera, ktorú pripravil minister práce Milan Krajniak, považuje zavedenie predvolenej investičnej fázy. Pozdáva sa mu aj prepojenie investičnej fázy s obdobím poberania dôchodku z druhého piliera. Sporitelia by podľa neho mali mať možnosť dostať sa k svojim úsporám aj jednorazovo, vie si zároveň predstaviť, že by sa výber hotovosti zdanil. Parlament by mal o novele zákona hlasovať budúci týždeň.

V rozhovore ďalej hovorí o tom, že:

  • nie vždy platí, že klesajúce trhy automaticky znamenajú straty pre investorov;
  • hypotéky budú v budúcnosti ešte drahšie, keďže menová politika ECB na rozdiel od amerického Fedu nie je reštriktívna;
  • použitie úspor na zníženie hypotekárneho dlhu nedáva u mladých a stredných vekových ročníkov veľký zmysel.

Začnime bežnými sporiteľmi. Dá sa rozumieť tomu, keď teraz niekto zruší alebo zmenší pravidelné sporenie, investície do akcií, pretože má obavy, čo ešte prinesie vysoká inflácia?

Ľudsky áno. Sme evolučne naprogramovaní tak, aby sme sa vyhýbali rizikám. Ak dnes počujeme o tom, ako výrazne trhy padajú a čo všetko má na to vplyv, je pochopiteľné, že sa zľakneme. Neraz som v poslednom období odpovedal na podobné obavy, preto ich chápem. Niekedy sú namieste, väčšinou však stačí párminútové vysvetlenie a dokážeme sa vyhnúť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie