Denník N

Stredná trieda v núdzi: Žili sme normálne, teraz sa len pozeráme, na čom ušetriť

Ilustrácia - Alena Spálenská
Ilustrácia – Alena Spálenská

Pre vysokú infláciu sa do núdze dostali aj rodiny zo strednej triedy, ktoré doteraz problémy s financiami nemali. Tretina domácností v Česku si teraz nedokáže nič ušetriť. Odborníci varujú, že situácia sa bude ešte zhoršovať.

„Teraz som prišla z práce, dala som si horúcu vaňu a ležím v posteli pod dvoma dekami. Hovorím si, či pôjdem vypnúť kúrenie o hodinu alebo až o dve, viac si nemôžem dovoliť. Ale zapnúť si ho už musím, pretože mám v byte veľkú zimu, som zachrípnutá a prechladnutá,“ hovorí štyridsaťšesťročná učiteľka v materskej škôlke Jana.

Žije sama v obecnom byte v malom meste na Sokolovsku. Zarába v čistom 17-tisíc českých korún (693 eur) a za nájom a energie zaplatí deväťtisíc (367 eur). Za posledné mesiace sa jej výdavky pre zvýšenie nájmu a energií zdvihli o päťtisíc (204 eur) na viac než dvojnásobok. Malé úspory z dedičstva padli na zariadenie bytu. Privyrobiť si je zložité. Jana preto šetrí, kde sa dá, a ako prvé vypla kúrenie.

Skúsenosť ženy zo Sokolovska je typickým príkladom vplyvu vysokej inflácie na ľudí, ktorí dosiaľ nemali problém uživiť sa. Chodia do práce a nepatria medzi najchudobnejšie vrstvy. Podľa definícií spadali skôr do strednej či nižšej strednej triedy.

Kto v Česku patrí do strednej triedy?

Jednoznačná definícia strednej triedy, široko prijímaná naprieč odbormi, neexistuje. Na účely tohto textu vychádzame z tej sociologickej, ako ju v rozhovore pre Deník N formuloval Daniel Prokop: „Ľudia, ktorí si môžu dovoliť finančne plánovať budúcnosť, majú nejaké vzdelanie a uplatniteľnosť na trhu práce, majú solídny sociálny kapitál a nejaký majetok.“

Núdza dolieha predovšetkým na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Inflácia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie