Denník N

Nebude tak zle, ako si myslíme, čierne scenáre o Slovensku už nechcem čítať, hovorí šéf sporiteľne Krutil

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák

Ekonomika Slovenska spomaľuje, pre energetickú krízu a vysokú infláciu sú v neistote domácnosti aj podniky. Peter Krutil, šéf Slovenskej sporiteľne, najväčšej banky na Slovensku, je však optimista a v pozitívnom duchu si v banke kreslia plány aj na budúci rok.

„Nebude tak zle, ako si myslíme,“ hovorí s tým, že vidí rozkol medzi tým, čo číta v novinách a čo vidí na bankových číslach. Tie neukazujú, že by sa ich klienti mali horšie.

V rozhovore vysvetľuje:

  • že vyššie úroky spôsobia útlm hypoték, no nebude to mať významný vplyv na ceny nehnuteľností;
  • že v budúcom roku budú pre klientov opäť atraktívne aj termínované vklady;
  • že vyššie zisky v novom prostredí vyšších úrokov by síce banky potrebovali, lebo nezarábajú tak ako ich západní konkurenti, no nemusia prísť automaticky, najmä ak by klienti nezvládali riadne splácať;
  • a hoci sa v parlamente objavujú úvahy o ďalšom zdanení bánk, pripomína, že s vládou majú banky memorandum o tom, že sa to nestane.

Pred pandémiou ste spomínali, že banky vstupujú do obdobia hmly a že neviete, čo čakať. Teraz je tu vojna, inflácia, energetická kríza. Máte ešte väčšiu hmlu či ste sa v nej naučili hýbať? 

Keď si človek myslí, že nemôže byť horšie, zistí, že môže prísť viac komplikácií. To, čo sa teraz deje, je ešte stále dôsledok toho, že sme si mysleli, že sa už hmla rozplýva, ale nie je to tak. Musíme ísť stále vpred a naučiť sa kráčať aj v hmle.

Vidíte už aj zmeny správania vašich klientov pre infláciu či pre hrozbu vyšších cien energií?

Už to vidno, hlavne na poklese aktivity na úveroch, ktorá bola predtým ohromne vysoká. Ľudia si kupujú nové investičné produkty v menšej

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Investovanie a úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie