Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Putin pripomenul krehkosť (nielen potravinových) dohôd s agresorom

Loď s ukrajinským obilím. Foto - TASR / AP
Loď s ukrajinským obilím. Foto – TASR / AP
  • Rusko v priebehu pár dní vypovedalo dohodu o vývoze ukrajinského obilia, vrátilo sa k nej a hrozí ďalším vypovedaním.
  • Únia začína uvádzať do praxe nové pravidlá pre digitálne giganty.
  • Európe uteká vodíkový vlak.

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

1. Putin pripomenul krehkosť (nielen potravinových) dohôd s agresorom

Keď sa v júli Turecku podarilo vyrokovať dohodu o bezpečnom exporte obilia z Ukrajiny, tento newsletter to nazval zázrakom. Vladimir Putin, líder útočiaceho štátu, súhlasil s neútočením na lode vezúce obilniny, aj keď západné krajiny neuhli zo sankcií.

O tri mesiace Putin neskôr dohodu vypovedal, len aby ju o niekoľko dní nato znovu obnovil. Pripomenul tým, že na akékoľvek plány uzatvorené s ruským režimom sa netreba spoliehať. A že jeho vojna stále ohrozuje svet hladomorom.

O čo ide

Ukrajina je garantom svetovej potravinovej bezpečnosti. Exportuje toľko základných obilnín a olejnín, že jej výpadok z trhu ho dokáže vážne destabilizovať.

To presne urobila vojna Vladimira Putina, keď zastavila plavbu lodí z ukrajinských prístavov. Bez garancie, že ruské jednotky na ne nebudú útočiť, ich poisťovne odmietli kryť a ceny potravín šli skokovo hore.

Rusko najskôr požadovalo zrušenie západných sankcií, neskôr však kývlo na dohodu vyrokovanú Tureckom aj bez takýchto ústupkov. Tok kukurice, pšenice a iných obilnín a olejnín z Ukrajiny sa prvého augusta obnovil. Do 28. októbra sa takto z jej územia vyviezlo viac než 9 miliárd ton obilnín.

Čo sa stalo

Rusko tvrdí, že Ukrajina koncom októbra využila exportné koridory na útok na ruské flotily v Čiernom mori. Toto tvrdenie hneď aj využilo na pozastavenie dohody o exporte.

Porušenie dohody však OSN vyvrátila – v čase útoku v koridore ani žiadne lode neboli. Zdalo sa, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Týždeň v európskej ekonomike

Vladimir Putin

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie