Denník N

Balkónové solárne elektrárne sú v Nemecku hitom. Stačí ich zapojiť do zásuvky a utiahnu aj chladničku

Ilustračné foto - Adobe Stock
Ilustračné foto – Adobe Stock
  • Balkónové fotovoltické panely môžu odľahčiť účty za elektrinu už aj v panelákových bytoch. Doteraz pre ne využiteľné fotovoltické systémy neexistovali.
  • Vyrobenú elektrinu treba hneď spotrebovať, nie je možné ju predať alebo uložiť do virtuálnej batérie.
  • Návratnosť je pri nemeckých cenách elektriny aj päť rokov.
  • Širšiemu využitiu na Slovensku bránia nepripravené normy a nekompatibilné merače.

Takzvané „plug-in”, čiže zástrčkové fotovoltické panely, sú v Nemecku hitom od minulého roka. Ľudia si ich montujú na zábradlia balkónov, na fasády alebo ako samostatne stojace konštrukcie na záhradách rodinných domov. Koncom minulého roka bolo v prevádzke údajne skoro 200-tisíc takýchto systémov, uvádza nemecké Spotrebiteľské poradenské centrum.

Fotovoltický panel namontovaný na južne orientovanom balkóne bez tienenia dokáže vyrobiť zhruba také množstvo elektrickej energie, ktoré zodpovedá ročnej spotrebe úspornej chladničky a práčky.

Záujem v Nemecku je taký veľký, že na dodanie minifotovoltického systému sa čaká niekedy viac ako rok od objednania. „Je to však stále lepšie, ako fotovoltické panely na strechu, na tie by ste si počkali tri roky,” poznamenáva zamestnanec v klientskom centre nemeckej energetickej firmy Süwag.

Ak chce mať človek panely rýchlejšie, môže zariskovať a objednať si ich napríklad na nemeckom Amazone, kde sa dajú zohnať za cenu od 800 eur a viac. To je minimálne o štvrtinu drahšie, než ich ponúka Süwag.

„Ľudia si ich aj tak kupujú,” hovorí pre Denník E zamestnanec za priehradkou vo frankfurtskej pobočke. „Dôvod je ten, že na to nepotrebujete vybavovať žiadne povolenia, panely iba pripevníte na balkón a zapojíte doma do zásuvky.”

Niektoré nemecké mestá na ne dokonca prispievajú.

Foto – Nemecká spoločnosť pre solárnu energiu, Indielux

Tamojšie spotrebiteľské organizácie spustili proces, ktorý by vo finále mohol zástrčkovým panelom otvoriť cestu aj na slovenské balkóny.

„Ide o nový trend, ktorý má potenciál naberať na popularite, a zrejme by si zaslúžil prehodnotenie z hľadiska legislatívy tak, aby bola jeho inštalácia jednoduchá a výhodná pre odberateľa, ale zároveň bezpečná,” zdôrazňuje Miroslav Gejdoš, hovorca Stredoslovenskej distribučnej (SSD).

Jedinou možnosťou, ako si dnes balkónové panely nainštalovať v slovenskej bytovke,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Reality

Technológie

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie