Denník N

Žilinská Kia sa už nechce obávať výpadkov zemného plynu. Ide postaviť záložný zdroj na ropný plyn LPG

Žilinský závod Kia Slovakia. Foto - Kia Slovakia
Žilinský závod Kia Slovakia. Foto – Kia Slovakia
  • Energetická kríza a možné výpadky dodávok energií nútia firmy, aby rozmýšľali nad investíciami do vlastných výrob energií aj do záložných zdrojov na iné druhy palív, ktoré nepochádzajú z  Ruska.
  • Výnimkou nie je ani jedna z najväčších fabrík v krajine – žilinská automobilka juhokórejskej Kie.
  • Plánuje vybudovať záložný zdroj, ktorý udrží jej výrobu v chode aj po prípadnom prerušení dodávok zemného plynu.

Slovenskí politici už dlhšie vyhlasujú, že vďaka veľkým tuzemským zásobníkovým kapacitám a ich rýchlemu plneniu krajina nielenže bude mať dostatok zemného plynu na celú zimu, ale ním v prípade potreby môže pomôcť aj iným členom EÚ. Viaceré kapitálovo silné firmy však chcú pre istotu postaviť aj záložné zdroje na iné druhy plynných palív.

Už dávnejšie to oznámilo vedenie tunajších strojárskych fabrík najväčšieho automobilového subdodávateľa v slovenských rukách – skupiny Matador Group rodiny Rosinovcov. Teraz s obdobným plánom prichádza druhá najväčšia automobilka v krajine s ročnými tržbami zhruba na úrovni piatich až šiestich miliárd eur – žilinský závod juhokórejskej Kie.

Kia chce postaviť na Slovensku nový záložný energetický zdroj na LPG. Ten vzniká aj pri spracovaní ropy, a tak je alternatívou voči zemnému plynu.

Kia ho môže nakupovať od domácej rafinérie Slovnaft, ktorá postupne prebudováva svoje technológie aj na ropu z iných častí sveta, nielen z Ruska, ako to bolo donedávna. Rovnako môže Kia nakupovať LPG aj od iných rafinérií v zahraničí, ktoré v dôsledku celoeurópskeho embarga po útoku Ruska na Ukrajinu od ruskej ropy odstupujú úplne.

Záložný zdroj na LPG však bude fabrika Kia využívať iba v čase výpadkov zemného plynu. Ten pre ňu naďalej zostane hlavným palivom.

Z projektu nového zdroja, ktorý Kia Slovakia predložila povoľovacím úradom, vyplýva, že zdroj vznikne v areáli fabriky hneď v susedstve jej výrobných hál.

Viac o novej investícii

  • Fabrika vybuduje nový energetický zdroj, ako aj

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Automobilový priemysel

Ceny energií

Firmy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie