Denník N

Klimatická konferencia je skôr terapia než pokus o záchranu sveta

Požiar z Francúzska, záber zo 17. júla. Foto – TASR/AP
Požiar z Francúzska, záber zo 17. júla. Foto – TASR/AP

V nedeľu sa začína Svetová konferencia o zmene klímy. Očakávania sú však nízke: namiesto veľkých cieľov sa sústreďuje na obmedzenie škôd. 

Komentár vyšiel pôvodne v nemeckom denníku Frankfurter Allgemeine Zeitung. Autor je vedúcim jeho ekonomickej redakcie.

Rozmery konferencie COP27 sú obrovské: viac ako 40-tisíc účastníkov vrátane približne 100 hláv štátov sa chystá na púť do egyptského Šarm aš-Šajchu, kde sa v nasledujúcich dvoch týždňoch uskutoční 27. svetová konferencia OSN o klíme. (Bude tam aj slovenská prezidentka Zuzana Čaputová – pozn. redakcie). Od nedele sa budú snažiť čo najviac obmedziť globálne otepľovanie.

Čo sa týka superlatívov, je to všetko. Kým od Kjótskeho protokolu (1997), Parížskej dohody (2015) a Glasgowskej deklarácie (2021) sa čakal prelom v globálnom boji proti rastúcim emisiám skleníkových plynov, v súčasnosti sú ciele oveľa skromnejšie.

„Zmyslom Šarm aš-Šajchu je v prvom rade obnoviť dôveru,” povedal pre nemecký denník F.A.Z. Otmar Edenhofer, riaditeľ Postupimského inštitútu pre výskum vplyvov klímy. Znie to zvláštne, „takmer ako by malo ísť o terapeutické sedenie, ale presne tak to je.” Ochrana klímy podľa neho nie je otázkou koordinácie, ale predovšetkým spolupráce. „Na to sa musí politika sústrediť.”

Ako sme sa dostali do stavu, že dôveru treba budovať nanovo?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Ochrana prírody

Príroda

Životné prostredie

Ekonomika, Komentáre, Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie