Denník N

Belgický analytik: Vaše zbrane majú dobrý zvuk u teroristov i zločincov

Do hlavne sa zavŕtajú kolíky a vojenský samopal si môže na Slovensku kúpiť ktokoľvek, kto má 18 rokov. foto N - Tomáš Benedikovič
Do hlavne sa zavŕtajú kolíky a vojenský samopal si môže na Slovensku kúpiť ktokoľvek, kto má 18 rokov. foto N – Tomáš Benedikovič

O problémoch so slovenskými expanznými zbraňami sa vie už od útokov na Charlie Hebdo, tvrdí Nils Duquet.

Tridsaťpäťročný NILS DUQUET pracuje vo Flámskom mierovom inštitúte, ktorý sa zaoberá obchodmi so zbraňami. V posledných dňoch mal plné ruky práce. Novinárom z viacerých zahraničných redakcií vysvetľoval, prečo práve v Belgicku nakupujú zbrane teroristi. A prečo môže byť pôvodom týchto zbraní Slovensko. „Slovensko sa stalo vyhľadávanou krajinou pre nákup znehodnotených zbraní, ktoré sa dajú veľmi rýchlo uviesť do streľby schopného stavu,“ hovorí Duquet.

Čo sa v Belgicku vie o zbraniach zo Slovenska?

Nemajú dobrú povesť. Nahlas sa o nich začalo rozprávať po útokoch na Charlie Hebdo, keď sa ukázalo, že jednu z použitých zbraní kúpili na Slovensku. Od ľudí z belgickej polície som sa vtedy dozvedel aj o ďalších prípadoch, keď sa slovenské zbrane dostali do rúk ľudí napojených na organizovaný zločin.

Nils Duquet (roč. 1980) vyštudoval sociológiu a politológiu na Vrije Universiteit v Bruseli. Desať rokov pracuje ako analytik vo Flámskom mierovom inštitúte, ktorý je zriadený flámskym parlamentom.
Nils Duquet (1980) vyštudoval sociológiu a politológiu na Vrije Universiteit v Bruseli. Desať rokov pracuje ako analytik vo Flámskom mierovom inštitúte, ktorý je zriadený flámskym parlamentom.

O akých zbraniach hovoríme? O samopaloch?

Áno, o samopaloch a automatických puškách. Slovensko sa stalo vyhľadávanou krajinou pre nákup znehodnotených zbraní, ktoré sa dajú veľmi rýchlo uviesť do streľby schopného stavu. Na druhej strane, problémy nie sú spojené len so slovenskými zbraňami. Zaznamenali sme aj prípady niektorých typov vzduchových pištolí z Talianska či Turecka, ktoré boli tiež prerobené do stavu, keď z nich bolo možné strieľať ostrými.

Súvisí to s donedávna benevolentnými slovenskými zákonmi?

Samozrejme, je známe, že expanzné zbrane kúpené na Slovensku sa dajú oživiť oveľa ľahšie než zbrane, ktoré boli vyradené napríklad vo Francúzsku alebo v Belgicku.

Predajcovia namietajú, že panika okolo expanzných zbraní je prehnaná. Pre teroristov je vraj jednoduchšie kúpiť si rovno funkčný samopal na čiernom trhu.

Áno, týmto argumentom rozumiem. Pokiaľ máte správne kontakty, tak si takéto zbrane môžete obstarať. Keby to však bola pravda, prečo by mali teroristi pri útoku na Charlie Hebdo zbrane, ktoré boli pôvodne nefunkčné? Rovnaké to je, aj pokiaľ hovoríme o útokoch v Paríži z 13. novembra. Podľa doteraz známych informácií boli aj teraz použité oživené zbrane, ktoré mali pochádzať z Nemecka. To znamená, že táto cesta musí byť pre teroristov výhodná, keď ju využívajú.

V čom je výhodná?

K expanzným zbraniam sa môže dostať aj človek, ktorý nemá tie správne kontakty v organizovanom zločine. Do príprav teroristického útoku tak môže byť zapojených menej osôb. A podľa všetkého je to aj rýchlejšia cesta. Ak chcete získať zbrane na čiernom trhu, trvá to niekoľko týždňov. Čas pritom hrá veľkú úlohu, lebo čím dlhšie teroristi otáľajú s akciou, tým je pravdepodobnejšie, že budú odhalení.

Na druhej strane, oživiť expanzné zbrane nie je také jednoduché, čo tiež radi pripomínajú predajcovia.

To je pravda, život však ukázal, že to ide. Aj v Belgicku sme v posledných rokoch mali viaceré prípady, keď polícia zaistila ľudí, ktorí oživovali vyradené zbrane. A robili to doma, kde mali na to aj vhodné nástroje.

Belgicko sa pravidelne spomína ako miesto, kde teroristi nakupujú zbrane od priekupníkov. Prečo to tak je?

Belgicko má vo svete organizovaného zločinu skutočne povesť krajiny, kde je možné ľahšie kúpiť zbrane. To má svoje historické korene. V Belgicku sa niekoľko storočí zbrane vyrábali, takže bolo aj jednoduchšie zohnať celé zbrane i náhradné diely. K tomu sa pridal fakt, že sme menšia krajina v centre Európy, ktorá má otvorené hranice a ktorá sa snaží podporovať voľný pohyb tovaru. Je to začarovaný kruh: keď už raz krajina získa takúto povesť, tak sem z dôvodu nákupu zbraní bude prúdiť stále viac a viac ľudí, a na to, samozrejme, bude reagovať aj ponuka.

Video: Čo treba na funkčný samopal?
Autor: Martina Pažitková

Slovensko v lete sprísnilo pravidlá pre obchod s expanznými zbraňami. Pomôže to, alebo už je neskoro?

Povedal by som, že je lepšie zatvoriť dvere neskoro než vôbec. Na druhej strane, v súčasnosti sa už uvažuje rovno o plošnom zákaze takýchto zbraní naprieč celou EÚ. Podľa nových pravidiel, ktoré navrhuje Európska komisia, by už nemalo byť legálne vlastníctvo žiadnych expanzných zbraní, ktoré boli prerobené zo skutočných samopalov a z ďalších zakázaných zbraní.

Tento návrh má však celý rad odporcov: od firiem cez poľovníkov až po kluby vojenskej histórie.

Áno, ešte nevieme, aký bude výsledok. Po útokoch v Paríži je však oveľa väčšia vôľa takéto predpisy presadiť. Odhadujem, že ten proces môže byť veľmi rýchly a potrvá len niekoľko mesiacov.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Protiteroristické zákony

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie