Denník N

Do konca februára sa každý sporiteľ dozvie, či sa ho týka presun úspor, vraví šéf Allianzu DSS Kotov

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

V parlamente prešli tento týždeň veľké zmeny v zákone o sporení na dôchodok v druhom pilieri. Šéf Asociácie dôchodkových správcovských spoločností a Allianzu DSS Miroslav Kotov vysvetľuje, čo sa presne pre sporiteľov zmení, kedy sa to stane, ako sa o tom dozvedia a čo s tým môžu urobiť.

Orientovať sa v novinkách nie je až také jednoduché – v zákone je veľa termínov a veľa zmien. Napríklad hneď od januára sa zmenia garancie aj poplatky, od mája bude predvolená investičná stratégia a automatický vstup, od júla sa začne presun úspor do akcií. Od roku 2024 budú nové pravidlá výplaty dôchodkov a jednorazový výber by sa mal zdaniť.

Čo bude pre sporiteľov platiť už od januára?

Od 1. januára 2023 je niekoľko zásadných zmien. Prvá sa týka zmeny garancií v dlhopisových fondoch. Z dnešných garancií súvisiacich s výkonnosťou dôchodkových fondov sa zmenia na takzvanú individuálnu garanciu. Ak sporiteľ požiada o dôchodok z druhého piliera, dôchodková správcovská spoločnosť (DSS) skontroluje, či jeho aktuálny majetok je vyšší než príspevky, ktoré do dôchodkového fondu poslal. Pokiaľ nie je, rozdiel bude musieť DSS doplatiť zo svojho majetku.

Čo sa ešte od januára zmení?

Druhá zmena sa týka

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie