Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Súmrak čínskeho ekonomického zázraku

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Pred týždňom som tu písal o tom, ako môže Nemecko doplatiť na svoju ekonomickú závislosť od Číny, podobne ako doplatilo na energetickú závislosť od Ruska. Nás sa to, samozrejme, týka tiež, a to dokonca dvojako, jednak pre našu závislosť od Číny a jednak pre ešte vyššiu závislosť od Nemecka. Ako jednu z hrozieb spojených s ekonomickou závislosťou od Číny som uviedol aj skutočnosť, že čínsky model rastu vyčerpal svoje možnosti a zo svetovej ekonomickej lokomotívy sa pravdepodobne stane skôr ťažký vagón ako ťažný rušeň.

Pozrime sa na túto tému dnes podrobnejšie na základe viacerých výborných článkov a komentárov, ktoré boli v posledných dňoch a týždňoch publikované v denníku Financial Times.

Svetová banka pred niekoľkými týždňami zverejnila svoje prognózy na tento rok, z ktorých vyplýva, že čínska ekonomika by mala vzrásť len o 2,8 %, čo je menej oproti minulému roku (8,1 %), ale aj v porovnaní s priemerom východnej Ázie a Pacifiku (5,3 %). Čína vzrastie v tomto roku pomalšie ako zvyšok Ázie prvýkrát od roku 1990. Len na porovnanie, v prvej dekáde tohto storočia (2000 – 2009) rástla čínska ekonomika v priemere ročne o 10,4 %, v druhej dekáde síce už menej, ale stále o 7,7 % priemerne ročne.

Čínska ekonomika sa stala druhou najväčšou ekonomikou sveta (po USA) a vďaka svojej veľkosti a svojmu rýchlemu rastu najviac prispievala k celosvetovému ekonomickému rastu. Jej príspevok v rokoch 2013 až 2018 odhadoval Medzinárodný menový fond na 28 %, kým príspevok rastu USA ku globálnemu rastu bol oproti čínskemu len polovičný.

Na tretie funkčné obdobie zvolený (ale v skutočnosti zrejme doživotný) vládca Číny Si Ťin-pching na zjazde Komunistickej strany Číny vyhlásil, že jeho cieľom je, aby sa Čína stala do desiatich rokov vyspelou krajinou strednej úrovne. To by však znamenalo, že ekonomika by musela počas celej tejto dekády rásť priemerným tempom najmenej 5 % ročne. A všetko nasvedčuje tomu, že to nebude možné.

Dôvodov je viacero – zlá demografia, vysoký

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie