Denník N

Parlament schválil pomoc pre podniky. Otvorila sa aj debata o cenách tepla, niekde môže zdražieť až 7-násobne

Foto - TASR
Foto – TASR
  • Ak štát nepríde s pomocou, cena tepla z diaľkového vykurovania môže v priemere narásť o 90 percent, pričom niekde zdražie o 600 percent, inde môže dokonca klesnúť.
  • Práve pre veľké rozdiely medzi teplárňami sa ako jedno z riešení črtá stanovenie limitu na maximálny nárast ceny tepla.
  • Istejšie sa môžu cítiť podniky – väčšina prítomných poslancov vo štvrtok súhlasila s dotačnou schémou.
  • Ak mechanizmus odobrí aj EÚ, prvé kompenzácie dostanú už v tomto roku.

Poslanci vo štvrtok schválili dôležitý zákon o dotáciách, vďaka ktorému budú môcť všetky podniky bez rozdielu žiadať o kompenzácie vysokých cien energií. Zároveň sa v Národnej rade spustila debata o cenách tepla na budúcu vykurovaciu sezónu. Stalo sa tak na hospodárskom výbore a riešením by takisto mali byť cenové stropy.

Hľadanie tej správnej formy je na úplnom začiatku, už teraz je však isté, že bez zásahu štátu sa účty za teplo zdvihnú priemerne o 90 percent. Rozdiely medzi mestami sú však také výrazné, že niekde hrozí 600-percentný nárast, inde zase výrazné zlacnenie, povedal na parlamentnom výbore šéf regulačného úradu Andrej Juris.

O schválených cenových stropoch pre firmy vieme viac:

  • pokiaľ platili za elektrinu nad 199 eur a za plyn nad 99 eur, štát im zadotuje 80 percent nákladov navyše,
  • vyplácané budú spätne augustové a septembrové faktúry, pričom peniaze by podnikateľom mali prísť na účet do konca tohto roka.

Okrem týchto dvoch opatrení prinášame v článku prehľad, čo všetko už vieme o pomoci s energiami pre jednotlivé skupiny odberateľov.

Ako to bude s teplom

2,2 milióna obyvateľov v bytovkách, teda 760-tisíc domácností, má teplo z diaľkového vykurovania, pričom 50 percent z týchto teplární spaľuje plyn, 20 percent drevoštiepku, zvyšok hnedé uhlie a ďalšie zdroje.

Energetický regulačný úrad už prijal 480 cenových návrhov najmä veľkých teplární, ktoré dokopy pokrývajú takmer celý tepelný trh. „Sú v štádiu konania, takže sa nebudem vyjadrovať k individuálnym konaniam, no môžem povedať, že sme si robili štatistiku a ten obraz nie je pekný,“ skonštatoval na zasadnutí výboru šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Andrej Juris.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Hegerova vláda

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie