Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Európske výdavkové limity môžu prísť skôr než tie slovenské

Nemecký minister financií Christian Lindner. Reakcia Nemecka na návrh Európskej komisie o rozpočtových pravidlách veľa napovie. Foto - TASR/AP
Nemecký minister financií Christian Lindner. Reakcia Nemecka na návrh Európskej komisie o rozpočtových pravidlách veľa napovie. Foto – TASR/AP

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

  • Európska komisia navrhla aktualizáciu rozpočtových pravidiel, majú byť realistickejšie, no prísnejšie trestané.
  • Krajiny EÚ budú môcť obchodovať s emisnými kvótami v sektoroch mimo ETS.
  • ECB neplánuje spomaliť sprísňovanie menovej politiky.

1. Európske výdavkové limity môžu prísť skôr než tie slovenské

Európska komisia predstavila aktualizáciu rozpočtových pravidiel. Po novom majú byť ciele realistickejšie a zlyhania trestané. A to buď pokutami, nutnosťou vysvetľovať nezodpovedné míňanie v europarlamente, alebo odobraním európskych peňazí.

Krajiny sa budú musieť zaviazať ku konkrétnym výdavkovým limitom na štyri roky. Ak ich nedodržia, môže prísť reakcia z Bruselu. Komisia chce štáty prinútiť naplánovať si reformné míňanie dopredu, aby sa už potom pri sekerách nemohli vyhovárať na potrebnú pomoc obyvateľom.

V čom bol problém  

Rozpočtovanie štátov by malo fungovať zhruba nasledovne: V časoch, keď sa ekonomike darí, nie je štátna podpora pre ľudí až taká podstatná. Príjmy z daní by teda mali vlády skôr šetriť na obdobia, keď ľudia aj firmy pomoc naozaj potrebujú.

Do toho môže štát

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozpočet a dlh

Týždeň v európskej ekonomike

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie