Denník N

Vláda tlačí ďalej Kmotríkov štadión, máme sa naň poskladať takmer 70 miliónov eur

Slovan Ivana Kmotríka (druhý zľava) bude hrávať na luxusnom štadióne. Práve ho objednali od firmy Strabag. Takto bude vyzerať. Foto – tasr
Slovan Ivana Kmotríka (druhý zľava) bude hrávať na luxusnom štadióne. Práve ho objednali od firmy Strabag. Takto bude vyzerať. Foto – tasr

Najprv mal štát prispieť 27 miliónmi, potom 45 miliónmi a nakoniec takmer 70 miliónmi eur. Slovanu Ivana Kmotríka chce Smer postaviť arénu kompletne z daní. Nikto nezisťoval, či mohla byť krajšia, alebo lacnejšia.

V centre Bratislavy vyrastie do konca roku 2017 nová dominanta. Bude to Národný futbalový štadión a zaplatí ho štát. Účet pre daňových poplatníkov by sa mohol vyšplhať asi na 68 miliónov eur. Takto vyzerá budúcnosť podľa materiálu, ktorý v stredu schválila vláda.

Ministra školstva Juraja Draxlera vláda uznesením zaviazala k ďalším a ďalším analýzam o štadióne s tým, že všetko chcú definitívne schváliť do konca marca. To už bude po voľbách, ale pri moci ešte nemusí byť nová vláda.

Už to nezastavia

Výsledok je už však zrejmý teraz: Štát smeruje k tomu, že od akciovky Ivana Kmotríka, ktorá sa volá Národný futbalový štadión, preberie projekt rovnomennej arény, ktorý u Kmotríka nakreslili pre jeho Slovan, a zaplatí ho štát.

Fico ešte v máji sľuboval, že proces rozbehnú tak, aby ho ani nová vláda nemohla zastaviť.

„Výsledkom vyššie uvedených transakčných činností bude prevod nekomerčnej, čiže športovej časti projektu z Národného futbalového štadióna,“ konštatuje sa v materiáli.

„Keďže neexistujú právne prekážky, spustili sme procedúru prípravy transakčných dokumentov,“ vyhlásil po rokovaní premiér Fico.

Spomínaný materiál zároveň opisuje všetky možné typy analýz vrátane štúdie uskutočniteľnosti či posudzovania variantov, ktoré ešte na Draxlera čakajú, najmä však ide aj podľa materiálu iba o dolaďovanie vyjednávaní s Kmotríkovou firmou o tom, kto čo vlastne bude platiť a bude mať v projekte na starosti.

Preto sa výsledná suma a budúca rentabilita štadióna môžu ešte časom meniť.

Čo chce štát zaplatiť

  • Národný futbalový štadión má mať 22 300 miest na sedenie.
  • V suteréne bude 994 parkovacích miest, ďalších asi 700 bude treba prenajať v okolí štadióna.
  • Pre porovnanie, Národný futbalový štadión vychádza zhruba tritisíc eur na jedno miesto.
  • Trnavská City Aréna dostala od štátu dotáciu 13,5 milióna eur a celá vyšla asi na 30 miliónov eur.
  • Štát má zaplatiť štadión samotný, administratívnu budovu a bytovku, ktoré Kmotrík plánuje, si má stavať sám.
  • Keď sa v podobnom režime staval susedný zimný štadión, v ktorom hráva hokejový Slovan Juraja Širokého, Najvyšší kontrolný úrad zistil, že verejné financie pomohli aj jeho hotelu.

Schválenie ďalších krokov a harmonogramu na ceste k prebratiu komerčného projektu je tak dobrou správou pre Kmotríka. Ak sa plány definitívne potvrdia, jeho Slovan si bude luxusnú arénu za doposiaľ neznámu sumu prenajímať.

Pôvodne sa Kmotrík hotoval postaviť si štadión aj sám. V roku 2013 vláda Roberta Fica odobrila, že prispeje sumou 27 miliónov eur. Tento rok však Kmotrík prišiel s verziou, že štadión stavať nebude. Premiér zakrátko, v máji oznámil, že celý štadión zatiahne štát. Odhadol ho na 45 miliónov eur.

Napokon sa ukázalo, že toľko by približne mala stáť len takpovediac hrubá stavba bez dovybavenia a celková suma sa vyšplhala na takmer 70 miliónov eur.

Stavbári už súťažia

Keby sa aj Smer po voľbách do vlády nedostal a nová vláda by to s toľkými peniazmi videla inak, nič by sa už nezmenilo. Kmotríkova akciovka už dopredu vyhlásila verejné obstarávanie o stavbára pre štadión. Urobila tak ešte v auguste a teraz sa každým dňom čaká, ako tender dopadne.

Kmotríkov manažér Pavel Komorník kedysi vysvetľoval, že tendrujú, lebo hrajú o čas. V prípade, že by sa vláda definitívne rozhodla, že štadión zadotuje podľa pôvodného návrhu, môžu rovno siahnuť po víťazovi a podpisovať zmluvu. Aj preto má zrejme v tendrovej komisii poradný hlas zástupca ministerstva školstva.

Záujemcovia sa mali Kmotríkovej akciovke hlásiť do konca septembra, vraj prišli ponuky od viacerých. Známe je zatiaľ, že sa prihlásil Strabag. Ten má väzby na firmu ZIPP, ktorá pre zmenu stavala štátom dotovaný trnavský štadión pre tamojší Spartak vo vlastníctve podnikateľa Vladimíra Poóra.

Tento štadión vyšiel na zhruba 30 miliónov eur a tiež spĺňa požiadavky FIFA či UEFA, tak ako by mal spĺňať ten bratislavský. Chýbajúce „FIFA-UEFA“ štadióny zvykol premiér spomínať ako jeden z dôvodov, prečo ich v Smere chcú.

Kreslil Kmotríkov kamarát, platiť má štát

Kmotrík nechal nový štadión naprojektovať svojmu kamarátovi, architektovi Karolovi Kállayovi a štát by teda prevzal túto jeho prácu. Komora architektov však upozorňuje, že podľa štátnych pravidiel treba v podobných prípadoch vyhlásiť architektonickú súťaž, aby sme vedeli, či náhodou štadión nemohol byť krajší, alebo lacnejší.

Ministerstvo školstva v stredu vysvetľovalo, že štadión stojí za to, aby sa financoval z daní, a že keby sme ešte uvažovali, či nemohol byť iný, tak by nebol hotový v roku 2017, ale oveľa neskôr. Čas je teda priorita.

„Prvým krokom k jej naplneniu bolo posúdiť, za akých podmienok by bolo možné prebrať nekomerčnú časť existujúceho projektu na mieste, kde slovenský, respektíve československý futbal slávil v minulosti veľké úspechy a je s ním spojená bohatá história,“ upozorňuje ministerstvo školstva.

To isté ministerstvo pôvodne hovorilo, že toto všetko ešte len zhodnotí. Okrem iného si pozvalo na pomoc firmu KPMG. Nijako však neriešila alternatívy – napríklad či vôbec stavať za štátne, a ak už, potom kde by to bolo najlepšie.

KPMG mala iba poradiť, či sa dá a ako sa dá prebrať hotový model z pera Kmotríkovho kamaráta. Teraz budú poradcovia pomáhať aj s analýzami, ktoré budú hovoriť o potenciálnych ekonomických dôsledkoch výstavby, ale aj s posudzovaním alternatívnych scenárov pre národnú arénu. Čo presne sa tým rozumie, zatiaľ nie je jasné.

Na tlačovej besede ministerstva školstva tiež predstavila KPMG prehľad o cenách podobných štadiónov. Napríklad štadión Stožice v Ľubľane s kapacitou asi 17-tisíc miest vychádzal na 2 100 eur na miesto a MM Arena v Le Mans s kapacitou 25-tisíc vychádzal asi na 4-tisíc eur na miesto. Pri Národnom futbalovom štadióne je to asi 3-tisíc eur na miesto.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Národný futbalový štadión

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie