Denník N

Koľko by stálo, ak by štát výrazne zvýšil platy sestrám a učiteľom

Aktualizované 8.12. 19:52. Inštitút finančnej politiky pri ministerstve financií vyčíslil, koľko by štát na budúci rok vyšlo zvýšenie platov sestier a učiteľov o pätinu až polovicu.

Učitelia a sestry protestujú, chcú vyššie platy. Inštitút finančnej politiky prepočítal, koľko by stálo zvýšenie ich platov o 20 až 50 percent.

Celkový hrubý vplyv na rozpočet

 

mzdy

Čistý efekt na rozpočet 

2platy

Prvý graf ukazuje hrubý vplyv na rozpočet, v týchto sumách sú aj s daňami aj odvodmi, ktoré však pôjdu späť do rozpočtu. V druhom grafe to je bez daní a odvodov, a teda sú sumy výrazne nižšie.

Kým teda celkové hrubé náklady na zvýšenie platov učiteľov aj sestier sú zhruba miliarda, ak to očistíme o odvody a dane, je to 400 miliónov. Pre porovnanie – Národný futbalový štadión má vyjsť na 70 miliónov eur. Nová nemocnica, o ktorej vláda hovorí, by mala stáť 250 miliónov eur.

 

Pre predstavu, 400 miliónov je desatina z toho, čo ide ročne do zdravotníctva – teda zdravotné odvody od ľudí aj štátu. Celý rozpočet školstva dosahuje 1,2 miliardy eur.

Učitelia protestujú

Práve učitelia a sestry posledné týždne protestujú za vyššie mzdy. Lekári robia zatiaľ protestné akcie, ktoré majú pripraviť ľudí na ostrý štrajk, ten by chceli stihnúť pred voľbami.

10. decembra by mala byť v poradí už tretia protestná akcia učiteľov. Po Zraze dlhých nosov a proteste vo forme darovania krvi chcú teraz ukázať, že zarábajú ako babysitterky.

Slovenská komora učiteľov žiada, aby učitelia zarábali na budúci rok o 140 eur viac a o od januára 2017 o ďalších 90 eur navyše. Učitelia podľa údajov Platy.sk zarábajú mesačne v priemere od 600 do 800 eur v hrubom, závisí to od toho, či učia na základnej, strednej alebo v materskej škole.

Chceli by zarábať aspoň 1,2-násobok zamestnanca s vysokoškolským vzdelaním, čo je 1300 eur. Učitelia na Slovensku totiž zarábajú zhruba polovicu toho, čo ľudia s vysokoškolským vzdelaním.

Najvypuklejší problém je u učiteľov z Bratislavy, ktorí často musia mať viac zamestnaní, aby v hlavnom meste Slovenska vôbec vyžili.

Problém majú vyžiť aj začínajúci učitelia. Podľa údajov OECD sú totiž nástupné platy našich učiteľov najnižšie.

Nástupné platy učiteľov  (ročný hrubý príjem v dolároch za rok 2013)platy

Sestry dávajú výpovede

Sestry nejdú do štrajku ani neprotestujú. Po vzore lekárov, ktorí si ešte za bývalej vlády vymohli vyššie platy, podávajú hromadné výpovede. Zatiaľ ich podali v šiestich nemocniciach, z toho päť patrí pod ministerstvo zdravotníctva.

Výpoveď dalo menej ako tisíc sestier. Celkovo pracuje vo veľkých nemocniciach 13 500 sestier.

Sestry kritizujú najmä nový zákon o platoch zdravotníkov, ktorý upravuje, koľko majú zarábať. Hovoria, že niektorým z nich podľa nových pravidiel platy klesnú.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák to považuje za zavádzanie a tvrdí, že im platy neklesnú. Ak by sa sestrám platy znížili, je ochotný odstúpiť. Podarilo sa nám presadiť zákon, ktorého finančné krytie vieme garantovať. Vďaka tejto zmene pôjde na navýšenie miezd pre zdravotníckych pracovníkov v budúcom roku 55 miliónov,“ tvrdí ministerstvo.

Sestry však upozorňujú, že im nestačí, ak im platy neklesnú, chcú, aby sa im zvýšili. Do výpočtu miezd by podľa nich malo vstupovať aj to, ako dlho pracujú, a tak by sa mali každý rok platy zvyšovať.

Podľa nového zákona budú na budúci rok zarábať mesačne v hrubom 695 až 824 eur. Dnes podľa šéfky komory sestier Ivety Lazorovej zarábajú od 640 do 994 eur podľa dĺžky praxe a špecializácie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Protesty učiteľov

Výpovede sestier

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie