Denník N

Dostupnosť bývania v Bratislave je nízka, dokončených bytov je najmenej od roku 2014, vraví Juraj Mach z magistrátu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Dostupnosť bývania v Bratislave sa určite zhoršila, hovorí riaditeľ sekcie nájomného bývania magistrátu hlavného mesta Juraj Mach. Jednak je to pre vysoký nárast cien nehnuteľností, ktorý sa však už spomaľuje, no dôvodom je aj málo dokončených bytov. Vlani ich bolo v Bratislave najmenej od roku 2014.

Mach pracuje na magistráte od jesene 2021. Predtým viac ako desať rokov pracoval na ministerstve financií, bol analytikom Inštitútu finančnej politiky a neskôr Útvaru hodnoty za peniaze. V septembri sa stal v poradí tretím laureátom Ceny Martina Filka.

V rozhovore vraví, že vlani Bratislava rozbehla pilotný projekt, vďaka ktorému by po zmene územného plánu mohla od developerov získať asi 145 bytov. Realitou budú zhruba o päť rokov a budú určené na nájomné bývanie.

Rýchlejšie by mesto malo mať k dispozícii byty z už rozbehnutých projektov na výstavbu nájomných bytov a na rekonštrukciu bytových domov. Medzi najväčšie patria projekty na Muchovom námestí, Terchovskej ulici a rekonštrukcia internátov v Záhorskej Bystrici. Malo by ísť asi o 400 bytov.

Je podľa vás veľký problém zohnať v Bratislave nejaký slušný byt?

Ak sa pozrieme na ukazovateľ dostupnosti nájmov, sme na tom horšie ako Brno alebo Praha a výrazne horšie ako Viedeň. Na druhej strane je trend stále relatívne dobrý. Počas covidu išli ceny prenájmov trochu dole, teraz stúpli, ale dosah na dostupnosť nebol vďaka nárastu miezd výrazný.

A čo kúpa bytu?

Dostupnosť kúpy vlastného bývania sa určite zhoršila. Jedným z dôvodov je aj množstvo dokončených bytov. V roku 2021 bolo v piatich bratislavských okresoch dokončených niečo vyše 1900 bytov, čo je najmenej od roku 2014. Počet začatých bytov cez krízu klesol, ale už sa znovu dostal k priemeru (zhruba 2300 bytov ročne). Nárasty cien nehnuteľností na bývanie boli naozaj vysoké. Určite na to mal vplyv aj nárast cien v stavebníctve a nízke úrokové sadzby hypoték. Keď sa pozrieme na dáta štatistického úradu, zatiaľ vidíme spomalenie rastu cien nehnuteľností, nie zastavenie. Nepotvrdené indície sú, že sa rast zastavuje. Nie je však vôbec jasné, či sa tento nový stav potvrdí a ako dlho pretrvá.

Takže dostupnosť bývania by mohla byť lepšia.

Aj z našich analýz vychádza, že dostupnosť bývania v Bratislave

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie