Denník N

Prečo kryptoburza FTX skrachovala a čo to znamená pre budúcnosť trhu s kryptoaktívami

Foto - Yahoo Finance
Foto – Yahoo Finance

Štvrtá najväčšia kryptomenová burza FTX po katastrofálnom týždennom vývoji v piatok vyhlásila bankrot. Mala problém so solventnosťou, ktorá zanechala vo firme niekoľkomiliardovú investičnú dieru. Mnohí obchodníci sa obávajú, že prišli o majetok a strácajú dôveru v kryptobiznis, iní vidia v krachu budíček, že sa má trh presunúť k transparentnejším, decentralizovaným burzám.

Ešte prednedávnom bola burza FTX oceňovaná na 32 miliárd dolárov a považovaná za jednu z najstabilnejších a najzodpovednejších spoločností v kryptosegmente. Za príliš veľkú, aby mohla zlyhať. Jej zakladateľ a šéf Sam Bankman-Fried si v 30 rokoch užíval postavenie jedného z najmocnejších ľudí v brandži a jeho názory na reguláciu kryptoaktív pozorne počúvali aj politici vo Washingtone.

Burza skrachovala, pretože šéf konkurenčnej burzy vyvolal v investoroch FTX nedôveru, na čo masívne začali požadovať výber kapitálu, ktorý do firmy vložili. Ukázalo sa, že Bankman-Friedova burza užívateľské vklady nevie vyplatiť a na to, aby sa jej to podarilo, by narýchlo musela zohnať 8 miliárd dolárov.

„FTX je mladá burza, ktorá vyrástla za posledné roky na popularite bitcoinu, ale tým, že vyrástla do takej obrovskej veľkosti veľmi rýchlo, nemala dosť času si vytvoriť dobré vnútorné procesy, a takisto aj manažment rizika,“ hovorí Peter Kriš z kryptostartupu Mangata Finance.

Problémy FTX stiahli nadol celý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Kryptomeny

Startupy

Ekonomika, Svet

Teraz najčítanejšie