Denník N

Farmafirma neprišla o miliardy len pre chaos, ktorý spôsobil Musk na Twitteri, ale aj pre šialene vysoké ceny inzulínu

Foto - TASR/AP; koláž – N
Foto – TASR/AP; koláž – N

„S potešením oznamujeme, že inzulín je už zadarmo,“ napísal vo štvrtok na Twitteri falošný účet, ktorý sa vydával za profil farmaceutického giganta Eli Lilly. Na rozdiel od mnohých iných falošných účtov na sieti mal tento aj modrý štítok označujúci overený profil.

Modrú kvačku získal účet za osem dolárov vďaka novej politike, ktorú na Twitteri zaviedol čerstvý majiteľ sociálnej siete Elon Musk. Nik nezisťoval, či ide skutočne o firemný profil, stačilo zaplatiť.

Príspevok falošného účtu zdieľali a lajkovali tisíce ľudí. Sociálna sieť proti jeho šíreniu dostatočne rýchlo nezakročila, a tak musela spoločnosť Eli Lilly reagovať a ohradiť sa voči nepravdivej správe.

Falošný tweet ohlasujúci bezplatný inzulín.

Akcie firmy Eli Lilly, ktorá je známa napríklad ako výrobca antidepresív Prozac a liekov na diabetes Trulicity a Humalog, klesli o štyri percentá, čím sa jej trhová hodnota znížila o niekoľko miliárd.

Hoci falošný účet už nie je overený a bol zmenený na súkromný, ceny akcií Eli Lilly sa stále úplne nezotavili. Navyše krátkodobý pokles na burze zaznamenali aj ďalší dvaja výrobcovia inzulínu – spoločnosti Novo Nordisk a Sanofi.

Prečo? Pretože príhoda s falošným účtom na Twitteri môže opäť upriamiť pozornosť verejnosti na šialene vysoké ceny inzulínu v USA. A pretože prípadné riešenie tohto problému by farmafirmy pripravilo o miliardy dolárov ročne.

Vývoj cien akcií spoločnosti Eli Lilly v posledných piatich dňoch. Zdroj: Google

Stovky dolárov mesačne

Eli Lilly, Novo Nordisk a Sanofi pokrývajú 100 percent dopytu inzulínu v Spojených štátoch a zhruba 90 percent vo svete.

Inzulín je hormón, ktorý umožňuje, aby sa glukóza získaná z potravy dostala do bunky a tam sa premenila na energiu. Pokiaľ ho telo netvorí alebo ho nevie správne využiť, hrozia človeku vážne zdravotné problémy až smrť.

Inzulín pred sto rokmi spoluobjavil fyziológ Frederick Banting, a hoci dostal na predaj patentu viaceré lukratívne ponuky, rozhodol sa ho poskytnúť za symbolický jeden dolár Univerzite v Toronte s cieľom, aby jeho liek pomohol čo najväčšiemu počtu ľudí.

V USA to však úplne nevyšlo. Farmaceutické firmy si pomocou neregulovanému trhu a svojich patentovaných zlepšení lieku vytvorili z cukrovky výnosný biznis.

Výroba jednej liekovky inzulínu stojí od 3,69 do 6,16 dolára v závislosti od značky, no americkí diabetici bez poistenia za ňu zaplatia 274,70 až 289,36 dolára, napísal Teen Vogue. Poistení Američania doplácajú menej, no nie všetci si v USA môžu dovoliť platiť zdravotné poistenie.

V susednej Kanade by za ten istý inzulín zaplatili Američania pokojne aspoň desaťkrát menej. U nás stojí liek od

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

X/Twitter

Ekonomika

Teraz najčítanejšie