Denník N

Vlastníckymi spormi sužovaná Biotika chystá po dlhom období pádov prvú väčšiu investíciu a prijme aj nových ľudí

Areál Biotiky. Foto - Biotika
Areál Biotiky. Foto – Biotika

Jedna z najväčších domácich farmaceutických fabrík Biotika Slovenská Ľupča za ostatných sedem rokov pre straty kontraktov prišla o tri štvrtiny tržieb a vyše polovice zamestnancov, no teraz chystá novú investíciu, ktorá ju môže vrátiť na rastovú krivku.  

Ľupčianska Biotika, ktorá už za socializmu vyrábala penicilín pre celé Československo a dodnes je lídrom domácich farmaceutických biotechnológií, chystá veľkú investíciu do spestrenia produkcie.

K výrobe antibiotík, aminokyselín a rôznych prísad do potravín a krmív chce pridať biotechnologicky vyrábaný mliečny proteín, ktorý sa používa ako alternatíva bielkovín zo živočíšnej výroby. Mliečnu bielkovinu teda podnik vyrobí z iných prírodných surovín.

Projekt novej investície, na ktorú firma v závislosti od reálneho dopytu odberateľov z potravinárskeho priemyslu vynaloží od dvoch do 11 miliónov eur, už dostali domáce povoľovacie úrady.

Dôležitý je aj preto, že Biotiku už dlhšie ohrozujú straty skôr získaných kontraktov a tento rok sa vyostrili interné spory okolo jej ďalšieho riadenia medzi jej dlhoročnými manažérmi a najvýznamnejšou akcionárkou Dášou Bokorovou, ktorá vo firme drží najväčší 32-percentný podiel. Bokorová je dedičkou vlani zosnulého lídra firmy a poslanca za Smer Ivana Vargu. Existujúci manažment sa pred jej kritikou už na jar bránil tým, že vývoj v podniku dokáže otočiť novými rozrokovanými kontraktmi. Práve teraz prichádza

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie