Denník N

Ako to číta Ivan Mikloš: Čo sa naozaj deje v Rusku a ide už Putinovi o krk?

Putinov portrét na zemi pri väznici v oslobodenom Chersone. Foto - TASR / AP
Putinov portrét na zemi pri väznici v oslobodenom Chersone. Foto – TASR / AP

Rusko odjakživa fascinovalo západných intelektuálov a sociálnych vedcov svojou inakosťou a iracionalitou. Rozumom Rusko nepochopíš je nielen názov básne ruského básnika, diplomata a publicistu 19. storočia Fiodora Ivanoviča Ťutčeva, ale aj podtitulom cestopisu Borisa Filana Vodka, duša, kaviár. Rusko rozumom nepochopíš.

Pre vojnu Ruska voči Ukrajine, ktorá má dnes priame aj nepriame negatívne dôsledky pre celý svet, je otázka pochopenia toho, čo sa vlastne deje a môže diať v Rusku, ešte nástojčivejšia ako kedykoľvek v minulosti.

Ako píše Steven Pinker vo svojej knihe Racionalita – čo to je, kam sa podela a načo nám je, ľudstvo dnes disponuje priam nevídanými vedomosťami a znalosťami, no zároveň paradoxne akoby prichádzalo o zdravý rozum. Je to naozaj tak a nikto túto tézu nereprezentuje lepšie ako dnešné putinovské Rusko a jeho vojna proti Ukrajine.

Skúsme sa teda na túto otázku (čo sa naozaj deje v Rusku?) pozrieť racionálne, teda na základe dát. Prvá otázka je, či máme k dispozícii relevantné a neskreslené dáta. Vo viacerých svojich článkoch používam dáta Centra Levada, nezávislého moskovského sociologického centra, ktoré je zatiaľ režimom tolerované a o ktorého profesionalite a nezávislosti nie sú na základe dlhodobého fungovania pochybnosti. Tie však existujú pri ochote respondentov slobodne odpovedať v podmienkach autoritatívneho režimu, ktorý sa od februára tohto roka zmenil na otvorenú a bezohľadnú diktatúru, ktorá trestá popieračov svojho videnia sveta dlhoročným žalárom. Levada napriek tomu tvrdí, že jej prieskumy to nijako zásadne neovplyvňuje, a dokladá to špeciálnym prieskumom, ktorý venovala tejto téme v apríli tohto roka, ale aj najnovším podrobným analytickým materiálom, ktorý bol publikovaný pred niekoľkými dňami. Vychádzajme teda z toho, že prieskumy Levady sú relevantné a reálne opisujú stav ruskej duše.

Prvý (neradostný) záver, ktorý

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Komentáre, Svet

Teraz najčítanejšie