Denník N

Týždeň v európskej ekonomike: Únia sľúbila ambicióznejšie škrty emisií, podľa aktivistov to nebude stačiť

Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans počas klimatického summitu OSN (COP27) v Egypte. Foto - TASR/AP
Podpredseda Európskej komisie Frans Timmermans počas klimatického summitu OSN (COP27) v Egypte. Foto – TASR/AP
  • Únia na klimatickom samite oznámila, že uhlíkové emisie zníži do konca desaťročia o 57 percent.
  • Obnoviteľná energia má byť verejným záujmom. Aj na úkor ochrany prírody.
  • Farmári by mohli dostávať peniaze za uchovávanie uhlíka v pôde.

Autori pracujú pre portál Euractiv.sk

1. Únia sľúbila ambicióznejšie škrty emisií, podľa aktivistov to nebude stačiť

Európska únia na klimatickom summite COP27 oznámila, že je pripravená znížiť svoje uhlíkové emisie o 57 percent oproti roku 1990 do roku 2030. Jej pôvodný záväzok bol pritom o dva percentuálne body nižší.

Aktivisti však hovoria, že ide o víťazstvo iba na papieri a k naplneniu cieľa by si mala dať záväzok aspoň na 65-percentný úbytok emisií. Iba tak sa podľa nich dokáže zabrániť klimatickej katastrofe, ktorá by stála životy najmä v rozvojových krajinách.

O čo ide

V Egypte sa blíži k záveru pravidelná klimatická konferencia, na ktorej svetoví lídri diskutujú o pokroku v boji proti klimatickej kríze. EÚ v posledných mesiacoch čelí obvineniam, že zoči-voči energetickej kríze zo svojich klimatických záväzkov poľavuje. Niektoré krajiny totiž namiesto Putinovho plynu využívajú ešte viac znečisťujúce uhlie. V mene ochrany ekonomiky sa tiež dočasne uvoľňovali pravidlá ekologického poľnohospodárstva a na stôl sa dostala menej prísna norma pre emisie automobilov.

Rozptýliť tieto obavy malo vyhlásenie o zvýšení hlavného európskeho klimatického cieľa na 57 percent. Inak povedané – EÚ v danom roku nemá byť Fitfor55, ale Fitfor57.

Nejde pritom ani o cieľ, ku ktorému by sa ešte len mali hľadať cesty. Aktualizácia má byť výsledkom už prijatých iniciatív – o ukončení predaja nových spaľovacích motorov, aktualizácie nariadenia o takzvanom spoločnom úsilí a najmä politiky v oblasti využívania pôdy.

V čom je problém

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Týždeň v európskej ekonomike

Životné prostredie

Ekonomika

Teraz najčítanejšie