Denník N

Brusel potvrdil, že rozpočet bez výdavkových limitov by znamenal zvrátenie míľnika plánu obnovy. Hrozia aj finančné následky

Foto - TASR
Foto – TASR
  • Európska komisia trvá na tom, že rozpočet na rok 2023 bez výdavkových limitov by znamenal zvrátenie plnenia míľnika.
  • Slovensko by tomuto procesu čelilo ako prvá krajina EÚ, pripomína tím plánu obnovy na úrade vlády.
  • Okrem reputačných následkov by nám to zablokovalo prístup k ďalším peniazom z plánu obnovy.
  • Ministerstvo financií vysvetľuje, že hľadá kompromis aj s politickými partnermi. Návrh vetoval minister práce Milan Krajniak zo Sme rodina.

Vo vládnom návrhu rozpočtu na budúci rok, ktorý je od polovice októbra v parlamente, je o limite na výdavky len stručná zmienka pod čiarou, že chýba dohoda, ako sa vypočítajú. Je to pritom jeden z míľnikov v pláne obnovy, ku ktorému sa slovenská vláda zaviazala, a aj ho vykázala ako splnený, lebo ich schválila v bežnom zákone.

Slovensko aj vďaka tomu získalo prvú platbu z plánu obnovy, no ďalšia vo výške viac ako 800 miliónov eur už nemusí prísť. Ak nebudú výdavkové limity aj v rozpočte, podľa Európskej komisie pôjde o zvrátenie míľnika.

„Európska komisia informovala slovenskú stranu, že schválenie rozpočtu verejnej správy na rok 2023 bez výdavkových limitov bude predstavovať zvrátenie plnenia míľnika, ktorý bol pozitívne hodnotený v prvej žiadosti o platbu,“ uviedla Komisia tento týždeň v stanovisku pre Denník N.

Brusel to zástupcom ministerstva financií jasne povedal už na telekonferencii začiatkom novembra.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Plán obnovy EÚ

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie