Denník N

Vládna pomoc s energiami pre nás nič nerieši. Ak sa nezvýši, zostaneme zavretí – odkazuje šéf oravských OFZ

Branislav Klocok, výkonný riaditeľ OFZ Foto - Marek Jančúch
Branislav Klocok, výkonný riaditeľ OFZ Foto – Marek Jančúch

Oravské ferozliatinové závody (OFZ) boli nútené pre drahé energie odstaviť všetky svoje pece už počas letných prázdnin. Z pôvodných 300 zamestnancov si na prípadné oživenie výroby nechali iba poslednú stovku. Denník E sa rozprával s jeho výkonným riaditeľom Branislavom Klocokom o tom, či dôležitého severoslovenského zamestnávateľa môžu zachrániť pred definitívnym koncom nedávno odobrené vládne výpomoci, ako aj pokles cien energií z posledných týždňov,.

Hovorí, že situácia v podniku je naďalej vážna, keďže pokles cien energií považuje iba za dočasný výkyv, štátna pomoc pre zahraničnú konkurenciu ferozliatinárov je výrazne vyššia a možne oživenia ešte viac komplikuje nová recesia pri hlavných odberateľoch z oceliarskeho biznisu.


Dokážete vo vašom podniku už postupne obnovovať výrobu po tom, čo ceny energií v posledných týždňoch klesli?

Ešte nedávno sme naozaj uvažovali o spustení aspoň jednej z našich siedmich pecí, ale vývoj cien energií sa práve koncom minulého týždňa zasa otočil. Dnes je elektrina znova nad 200 eurami za megawatthodinu. Za posledný týždeň stúpla o 80 až 90 eur. Znovuspustenie pece musíme teda zas prehodnotiť.

Pred pár týždňami sme spustili iba jednu malú špeciálnu pec, ktorá kryje len dve percentá našej produkcie. Využili sme ju iba na znovupretavenie špecifických tavieb, ktoré máme na sklade už dlhšie a pri ktorých len chceme zachovať potrebnú kvalitu. Veľké pece nám stále všetky stoja. Elektrina bola nižšie iba krátky čas. A od januára môže ísť zasa ešte vyššie, ako je dnes.

Ako hodnotíte už parlamentom odobrenú pomoc pre firmy vo forme cenových stropov vo výške 99 eur za MWh pre plyn a 199 MWh za MWh pre elektrinu i vo forme ďalšej osobitnej dotácie vo výške 40 miliónov eur pre energeticky náročné firmy, akou ste aj vy? Sú tieto výpomoci dostatočné na záchranu OFZ?

Na to mám dva pohľady. Je len dobré, že vláda už niečo schválila. Každá pomoc je pre firmy pri terajších nebývalo vysokých cenách energií dobrá, a tak ju nechcem celú kritizovať.

Ale treba si povedať aj to, že z platieb za elektrinu nad cenou 199 eur za megawatthodinu bude štát firmám vracať iba 80 percent, a tak elektrina pre podniky bude v skutočnosti stáť zhruba 250 eur. To je pre ne stále trojnásobne až štvornásobne drahšia elektrina ako vlani. Ďalej si treba povedať aj to, že stropy sú schválené len na prvý kvartál budúceho roku, a čo bude potom, sa nevie. Taktiež jeden podnik dostane zo stropovania od štátu najviac 100-tisíc eur za mesiac, zatiaľ čo energeticky náročnú fabriku stojí elektrina mesačne aj vyše milión eur. Stropy teda pomôžu iba firmám s relatívne malou spotrebou elektriny. No najväčší problém pre nás je, že konkurencia OFZ zo západoeurópskych krajín má svojimi vládami ceny elektriny znížené ešte oveľa výraznejšie, ako to robia slovenské stropy.

S akými cenami elektriny pracujú konkurenti OFZ?

Majú ju na zhruba 50 eurách za megawatthodinu. Takéto nízke ceny má

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie