Denník N

Na arabský chlieb nižšia DPH nebude. Pozrite si, aký chlieb zlacnie

Foto - N
Foto – N

Vo vyššej sadzbe DPH ostanú od januára budúceho roka tie druhy chleba, ktoré boli dodané do predajne po uplynutí 24 hodín od ich upečenia.

Štyri týždne predtým, ako sa na Slovensku zníži DPH na vybrané potraviny z 20 na 10 percent, ministerstvo pôdohospodárstva upresnilo, aký chlieb by mal od januára zlacnieť. Konkretizovalo tiež, akých druhov chleba sa daňové zvýhodnenie nebude týkať.

Z usmernenia, ktoré vydalo, jasne vyplýva, že do zníženej sadzby DPH štát preradil čerstvý chlieb. Platí tiež, že chlieb s nižšou sadzbou DPH musí byť nakyprený kvasom alebo droždím.

Balený aj krájaný

Nižšia DPH by mala platiť na chlieb predávaný vcelku – a to nebalený aj balený, no musí mať hmotnosť viac ako 400 gramov. Balený krájaný chlieb môže mať aj menej ako 400 gramov, aby bol zaradený do desaťpercentnej DPH.

Podmienku čerstvosti pre potreby desaťpercentnej DPH chlieb splní tým, že sa dostane na pulty predajní do 24 hodín od upečenia u prvovýrobcu. Ak ju splní, môže mať zvýhodnenú sadzbu DPH aj chlieb vyrobený v iných štátoch.

V prípade chlebov označených dátumom minimálnej trvanlivosti je rozhodujúcim ich čas dodania do predajne a ponúknutia spotrebiteľovi, nie dátum minimálnej trvanlivosti. Ale pri predaji je nevyhnuté  dodržať dátum minimálnej trvanlivosti stanovený výrobcom,“ píše ministerstvo v usmernení.

Dokedy je čerstvý?

Pekár Štefan Földes si nemyslí, že je správne, ak je nižšia DPH na čerstvý chlieb, no ak je balený, môže mať akúkoľvek trvanlivosť. Pekáreň v Komárne, ktorej šéfuje, má chleby s maximálnou trvanlivosťou tri až štyri dni, no iné pekárne dávajú na balený chlieb aj dlhšiu trvanlivosť.

Chlieb je chlebom do troch – štyroch dní. V chlebe a pekárenských výrobkoch, ktoré majú trvanlivosť viac ako týždeň či dokonca mesiac, je veľa chémie a nezdravých prísad, ktoré predlžujú trvanlivosť,“ hovorí.

Podobný názor má aj predseda Únie priemyselných pekárov Slavomír Moravčík, ktorý vie, že na trhu sú aj chleby s trvanlivosťou niekoľkých desiatok dní. Otázne je, či sa v takom prípade ešte dá hovoriť o chlebe, alebo o chemických konzervantoch,“ vraví.

Osobne si myslí, že trvanlivosť kvalitného chleba by mala byť obmedzená na 3 – 4 dni. No keďže bol pri rokovaniach o upresnení druhov chleba do zníženou DPH, dodal, že sa hľadal spôsob, aby sa vyhovelo všetkým.

Tvrdí, že balený chlieb, ktorý má často dlhšiu trvanlivosť, do nižšej sadzby DPH zaradili preto, že je tu veľká skupina ľudí, ktorá si práve balený chlieb kupuje. Ak by sme naň DPH neznížili, znevýhodnili by sme dve tretiny ľudí,“ hovorí Moravčík.

Dopekané nezvýhodnili

Vo vyššej sadzbe DPH stále ostanú tie druhy chleba, ktoré boli dodané do predajne a ponúknuté spotrebiteľom po uplynutí 24 hodín po upečení. Nižšia sadzba DPH nebude platiť ani na arabský chlieb, ale ani na čistozrnný chlieb.

Tým, že štát zvýhodní od januára len čerstvý chlieb, nižšia DPH nebude ani na chleby, ktoré sú len dopečené z predpečených chladených či mrazených polotovarov. Ani na tie, ktoré sú predpečené a v obchodoch ich ponúkajú ako chladený či mrazený polotovar.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

DPH na potraviny

Ekonomika

Teraz najčítanejšie