Denník N

Graf dňa: Úrokové sadzby ešte porastú aj napriek recesii

  • Európska centrálna banka bude pokračovať vo zvyšovaní úrokov, aj keď asi pomalším tempom.
  • Depozitná sadzba ECB do konca budúceho roka vzrastie o 1,5 percentného bodu, ukazujú ceny úrokových derivátov.

Dvojciferná inflácia v eurozóne a signály blížiacej sa recesie vyvolávajú otázky, kde sa Európska centrálna banka zastaví so zvyšovaním úrokov. Finančné trhy si myslia, že na to, aby sa jej podarilo stlačiť infláciu k dvojpercentnému cieľu, musia úroky rásť ešte aj budúci rok – spolu o ďalšieho 1,5 percentného bodu, upozorňujú analytici slovenskej centrálnej banky.

Súvisí to s vierou investorov, že na skrotenie inflácie, ktorá v októbri dosiahla rekordných 10,7 percenta, nebude stačiť, aby úrokové sadzby vystúpili na takzvanú neutrálnu úroveň. Teda takú, kde menová politika ekonomiku nestimuluje ani neškrtí. Peniaze musia byť podľa trhu také drahé, aby to ekonomike škodilo.

Neutrálna sadzba je nemerateľný teoretický ukazovateľ, no dá sa štatisticky odhadnúť. Rovnako ako ďalší koncept, terminálna sadzba, ktorý označuje cieľovú úroveň depozitnej sadzby, ktorá zaručí, že inflácia udržateľne klesne k cieľu.

Graf dňa porovnáva trhové odhady neutrálnej sadzby, ktoré sa pohybujú v rozpätí

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Graf dňa

Redaktori Denníka E v Grafe dňa vysvetľujú kontext najzaujímavejších dát dňa. Ako newsletter ho posielame každý pracovný deň podvečer.

Inflácia

Ekonomika

Teraz najčítanejšie