Denník N

Až teraz sa ukazuje, ako šťastne Penta predala Mecom. Nový americký vlastník musí do jeho energetiky vložiť milióny

Najväčšia fabrika mäsokombinátu Mecom v Humennom. Foto - Mecom
Najväčšia fabrika mäsokombinátu Mecom v Humennom. Foto – Mecom
  • Energetická kríza zasahuje aj slovenské mäsokombináty, a tak chystajú nové investície do úspornejších liniek a vlastnej výroby energií.
  • Podnik Tauris už zverejnil, že na všetky svoje slovenské fabriky na spracovanie mäsa a rýb od Nitry až po Košice nainštaluje fotovoltické elektrárne za tri milióny eur.
  • Ešte väčšie investície do energetiky chystá najväčší domáci výrobca šuniek a salám Mecom.

Investičná skupina Penta predala mäsokombinát Mecom po desaťročnom období vysokých strát, ktoré dosiahli celkovo 140 miliónov eur. S americkým koncernom Smithfield Foods sa dohodla na prelome rokov 2020 a 2021 v tom najlepšom čase. Koronakríza totiž potravinárom neublížila a skôr na nej zarobili.

Aj Mecom finančníci predávali už ako celkom ziskovú firmu. Za roky 2020 a 2021 dohromady zarobil skoro sedem miliónov eur. Krátko nato však prišla energetická kríza s nebývalým rastom cien energií, ktorá zasiahla aj novú posilu Američanov. Nemálo plynu a elektriny sa minie aj na výrobu a údenie mäsových výrobkov.

Podobne ako mnoho iných firiem, aj Mecom teraz musí svoju rentabilitu zachraňovať novými investíciami do energeticky úspornejších výrobných technológií a vlastnej výroby energie, ktorými sa ochráni pred cenovými výkyvmi na voľnom trhu s energiami.

Vedenie Mecomu zverejnilo, že do vylepšenia svojej energetiky investuje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Ekonomika

Teraz najčítanejšie