Denník N

Prvý dodávateľ oznámil ceny energií pre domácnosti. Spolieha sa na vládne sľuby

Foto N - Tomáš Grečko
Foto N – Tomáš Grečko
  • Magna Energia už oznámila domácnostiam ceny energií na rok 2023.
  • Za dodávku elektriny budú zákazníci platiť zhruba toľko ako dnes, vyše 75 eur za megawatthodinu. K tomu sa ešte pripočítajú distribučné a prenosové poplatky, ktoré sa zrejme zvýšia, ale nie je jasné o koľko.
  • Pri plyne by sa konečná cena nemala navýšiť o viac ako 40 percent oproti súčasnosti.
  • Ostatní dodávatelia na trhu budú s oznámením cien zrejme čakať až do decembra.

Najväčší z alternatívnych dodávateľov na trhu s energiami už oznámil domácnostiam ceny elektriny aj plynu na budúci rok. Magna Energia tak urobila aj napriek tomu, že ceny jej ešte nepotvrdil Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO), ktorý má pri cenotvorbe posledné slovo.

Magna domácnostiam oznámila, že v budúcom roku zaplatia 75,5 eura za megawatthodinu za dodávku elektriny. Podobnú sumu platia aj dnes. K tejto sume sa však pripočítajú poplatky za distribúciu a prenos, ktoré by sa mali zvýšiť, ale nie je jasné o koľko.

Magna ľuďom oznámila aj to, že cena za plyn vrátane poplatkov sa nezdvihne o viac ako 40 percent oproti tohtoročným cenám.

Magna tvrdí, že si zverejnenie týchto cien môže dovoliť, pretože sa spolieha na lacnú elektrinu z Mochoviec, ktorú domácnostiam sľúbil štát. Pri plyne zasa vychádza z aktuálnych rokovaní s ministerstvom hospodárstva, kde už sa pre domácnosti takisto črtá riešenie.

„Som optimista,“ hovorí generálny riaditeľ firmy Martin Ondko. „Verím ministrovi hospodárstva a ostatným, že opatrenia dotiahnu do konca.“

Aj napriek tomu je Magna, ktorá dodáva energiu viac ako sedemtisíc domácnostiam, prvou lastovičkou na trhu. Ostatní dodávatelia sa na tento krok ešte neodvážili. Svoje cenové návrhy už podali, no čakajú na rozhodnutie ÚRSO.

Elektrina desaťkrát lacnejšia

Klientom Magny z radov domácností zrejme prišiel v posledných dňoch mail.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Hegerova vláda

Plynová kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie