Denník N

Ďalšie bytové domy s vlastnou kotolňou budú mať lacnejší plyn. Musia oň požiadať do konca novembra

Foto - Adobestock
Foto – Adobestock
  • Energie za regulované ceny môžu dostať už aj bytovky s vlastnou kotolňou, ktoré majú zmluvy s dodávateľom platné aj v roku 2023.
  • Nové zmluvy však musia uzatvoriť do konca novembra.
  • Ďalšou zmenou v zákone je väčšia ochrana odberateľov, ktorí meškajú s platbami za energie.

Nie všetky bytové domy s vlastnou kotolňou mohli v apríli využiť možnosť získať plyn za regulované ceny. Problém mali tie, ktorých zmluva s dodávateľom presahovala obdobie aktuálneho roka. Do režimu regulovaných na rok 2023 mohli totiž vstúpiť len tie bytovky, ktorým sa zmluva končila do 31. decembra 2022. Túto diskrimináciu odstránil pozmeňujúci návrh Lucie Drábikovej a Petra Kremského (obaja OĽaNO) k poslaneckej novele zákona o energetike. Tú predložili poslanci Katarína Hatráková (OĽaNO) a Miloš Svrček (Sme rodina).

O regulované ceny môžu vďaka tomu požiadať ďalšie bytovky. V stredu na to upozornil na sociálnej sieti predseda výboru pre hospodárske záležitosti parlamentu Peter Kremský.

Novelu podpísala prezidentka Zuzana Čaputová a po zverejnení v Zbierke zákonov budú môcť aj odberatelia v bytových domoch s vlastnou kotolňou vstúpiť do regulovaných cien, ktoré platia na tento rok. O plyn alebo elektrinu za regulovanú cenu na budúci rok však musia požiadať svojho dodávateľa do konca novembra.

V budúcom roku sa síce výrazne zvýšia aj regulované ceny, ale v tomto momente sa oplatia viac ako trhové.

Regulované ceny plynu bez distribúcie a ďalších poplatkov by sa mali na budúci rok zvýšiť z 22 na 97 eur. Ceny mesačných kontraktov na holandskej burze TTF sa v nasledujúcej sezóne pohybujú

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie