Denník N

Na energetickej kríze ani na pandémii sme nezarobili, aj tak nám chcú zvýšiť špeciálny odvod, kritizuje šéf O2

Igor Tóth. Foto N - Tomáš Benedikovič
Igor Tóth. Foto N – Tomáš Benedikovič

V parlamente sa debatuje o zvýšení mimoriadneho odvodu pre niektoré firmy a nervózni sú z toho aj mobilní operátori. Návrh, ktorý predložil poslanec OĽaNO Milan Vetrák, má totiž výraznejšie zdaniť aj ich, keďže sú tiež regulovaní.

Celkovo by to znamenalo viac ako 30 miliónov eur od mobilných operátorov ročne, odhaduje generálny riaditeľ a konateľ spoločnosti O2 Slovakia Igor Tóth.

„Zvýšený odvod kompetentní odôvodňovali tým, že sa má uplatniť na firmy, ktoré generujú nadmerný zisk. Telekomunikačné spoločnosti medzi také určite nepatria. Naopak, my na energetickej kríze tratíme, pretože nás sa výrazne týkajú ceny energií,“ tvrdí Tóth.

O2 očakáva, že bude platiť za energie asi o 10 miliónov eur viac, a to už ráta aj s cenovými stropmi, ktoré sľubuje štát.

Podľa Tótha nesedí ani to, že by O2 pomohla pandémia. „Ak ľudia zostávajú viac doma, a sú síce pripojení na internet, menej komunikujú, pretože menej fungujú mimo domácnosti,“ tvrdí.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • čo sa stane, ak poslanci vyšší odvod schvália podľa navrhovaných plánov,
  • či pribúda ľudí, ktorí prestávajú platiť faktúry operátorom,
  • ako je to s predvoľbou 888 pre marketingové volania,
  • čo sa stalo, keď zrušili digitálny bonus.

V parlamente sa debatuje o navýšení mimoriadneho odvodu pre takzvané regulované firmy, medzi ktoré patria aj mobilní operátori. Čo to pre vás znamená?

Telekomunikačného sektora sa to dotkne pomerne výrazne. Špeciálny problém je to v čase energetickej krízy, keď nám výrazne stúpajú náklady na energie. Ak k tomu prirátame aj navrhovaný zvýšený odvod, bude to mať na budúci rok  zásadný vplyv na mobilných operátorov. To následne môže mať vplyv na ich investície.

Foto N – Tomáš Benedikovič

Osobitný odvod sa má zvýšiť z 0,00363 % na 0,01 % zo zisku. Koľko by to bolo v eurách pre O2 a celý telekomunikačný sektor, ak novela prejde?

Pre O2 by to znamenalo približne 7 miliónov eur, ktoré by sme zaplatili na tomto mimoriadnom odvode na budúci rok. Všetci mobilní operátori odhadom dokopy viac ako 30 miliónov eur.

Dnes na tomto odvode platíte koľko?

Približne 2,5 milióna eur, teda

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

5G

Ceny energií

Firmy

Inflácia

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie