Denník N

Spoluzakladateľ Smeru Hanzel žaluje šéfa pozemkového fondu. Nepáči sa mu, že jeho dcéru obviňuje z podvodu s pôdou štátu

Bohumil Hanzel v čase svojej politickej kariéry spolu s ďalším čelným predstaviteľom Smeru Róbertom Kaliňákom Foto - TASR
Bohumil Hanzel v čase svojej politickej kariéry spolu s ďalším čelným predstaviteľom Smeru Róbertom Kaliňákom Foto – TASR
  • Rodina bývalého politika Smeru Bohumila Hanzela sa bráni voči tomu, že údajne mala štátnu pôdu na založenie ovocného sadu zneužiť na výstavbu rodinného domu.
  • Na generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového fondu Jána Marosza podáva žalobu za ohováranie a poškodzovanie mena.
  • Marosz hovorí o výstavbe nepovolenej vily. Hanzel argumentuje, že ide len o dom na starostlivosť o sad za 35-tisíc eur.
  • Podľa fondu Hanzelovci získali sporný pozemok v roku 2014 ani nie za polovičnú cenu, ako bola jeho vtedajšia hodnota.   

Bývalý spoluzakladateľ Smeru Bohumil Hanzel, ktorý sa neskôr zviditeľnil aj ostrou kritikou šéfa strany Roberta Fica za jej údajne netransparentné financovanie, žaluje za ohováranie a poškodzovanie dobrého mena generálneho riaditeľa Slovenského pozemkového Fondu Jána Marosza. Šéfa fondu zo strany OĽaNO Hanzel označuje za klamára a žiada ho o verejné ospravedlnenie.

Deje sa tak po tom, čo Marosz v polovici novembra upozornil na to, že aj Hanzelova dcéra Katarína Iris sa mohla údajne zapliesť do podvodov s lacnými predajmi štátnej pôdy určenej na zakladanie ovocných sadov. Tie však vôbec nevznikajú a noví majitelia na pozemkoch skôr chystajú realitné projekty.

O sérii takýchto podvodných schém z čias predchádzajúcej vlády Smeru s SNS a Mostom vedenie fondu informovalo už v lete a medzitým mu niektorí ľudia, na ktorých vtedy upozornil, štátne pozemky aj vrátili. Hanzelová však svoj získala už v roku 2014 od jednofarebnej vlády Smeru.

V čom sa rozchádzajú

Marosz Hanzelovej dcére vyčíta, že v lukratívnej trenčianskej časti Horný Šianec, ktorá sa nachádza hneď pod hradom, pôvodne získala od štátu pozemok na vybudovanie nového sadu s 570 slivkami, aróniami či drieňmi a gaštanmi. Z leteckých záberov je zrejmé, že na ňom rastú aj nejaké stromy, no namiesto štátom povoleného záhradného domčeka na odkladanie náradia tam stojí nový rodinný dom. Marosz ho sám nazval vilou a vyhlásil, že fond bude žiadať o vrátenie pozemku späť do rúk štátu.

Katarína Iris Hanzelová. Foto – Bohumil Hanzel

Hanzel teraz však argumentuje, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Kauza Dobytkár

Ekonomika

Teraz najčítanejšie