Denník N

Eustreamu chcú zobrať polovicu zisku, daň pre Slovnaft pripravujú nanovo

Foto N - Tomáš Hrivňák
Foto N – Tomáš Hrivňák
  • Daň z ruskej ropy pre Slovnaft sa na pol roka zasekla v parlamente, keďže nemala dostatočnú podporu. Keďže sa medzitým EÚ dohodla na spoločných pravidlách zdaňovania nadmerných ziskov, minister financií chce predložiť novú verziu dane.
  • Poslanci by mali čoskoro hlasovať aj o dani z plynovodu pre firmu Eustream. Tá protestuje, že by jej to zobralo polovicu ziskov. 
  • Pripravuje sa aj špeciálna daň pre elektrárne.

Minister financií Igor Matovič predložil do parlamentu daň z ropy ešte v máji. Aj keď ju pretláčal v zrýchlenom legislatívnom konaní, ani za šesť mesiacov na ňu nenašiel politickú podporu. Teraz to vyzerá tak, že špeciálnu daň pre Slovnaft nakoniec stiahne a pripraví novú podľa aktuálnej európskej dohody.

Európska únia sa totiž začiatkom októbra dohodla na nariadení, ktoré rozviazalo štátom ruky pri nastavení cenových stropov a špeciálnych daní. Nariadenie hovorí aj o tom, že dovozcovia ropy, ktorí teraz majú mimoriadny zisk, musia z neho zaplatiť minimálne 33 percent.

Opatrenia týkajúce sa odvetví ropy, zemného plynu, uhlia a rafinérií má na starosti práve Matovič. Sem okrem spomínanej dane z ropy spadá aj daň z plynovodu, ktorá by zasiahla iba prepravcu plynu Eustream. Ten sa voči novému odvodu ostro vyhradzuje a označuje ho za protiústavný.

Nariadenie EÚ obsahuje aj cenový strop na elektrinu vo výške 180 eur za megawatthodinu. Vzťahovať sa má na príjmy elektrární, ktoré nevyužívajú plyn ako palivo. Všetky príjmy nad hranicou 180 eur môžu štáty elektrárňam zobrať a využiť na vlastné opatrenia.

„Príprava vnútroštátnej úpravy v oblasti odvodu nadmerných príjmov nie je ukončená,“ informuje zatiaľ ministerstvo hospodárstva. Na opatrení, ktoré sa týka trhu s elektrinou, pracuje spolu s Úradom pre reguláciu sieťových odvetví a ministerstvom financií.

Eustream: Zisk nám nestúpa, ale klesá

Daň z plynovodu už Národná rada posunula do druhého čítania. Jedným z argumentov pre jej zavedenie má byť skutočnosť, že Eustream za svoj plynovod neplatí daň z nehnuteľnosti,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Firmy

Hegerova vláda

Plynová kríza

Vojna na Ukrajine

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie