Denník N

Až keď začal tlačiť Brusel, obnovili sa rozhovory s vládou o výdavkových limitoch, vraví šéf rozpočtovej rady

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Rady pre rozpočtovú zodpovednosť Ján Tóth hovorí, že ak by sme mali výdavkové limity, nehrozilo by rozpočtové provizórium. Stačilo by zaviesť princíp, že ak neprejde rozpočet, budú platiť limity, ktoré boli naposledy schválené.

Tóth vraví, že výdavkové limity v zlých časoch chránia ekonomiku, lebo netreba znižovať výdavky, a, naopak, v dobrých časoch nepovoľujú prejedanie nadpríjmov. „Pri nich vieme, že to nebude pre ekonomiku drastické a zároveň pôjde o postupné ozdravenie verejných financií.”

Šéf rozpočtovej rady v rozhovore reaguje aj na argumenty najmä ministra práce Milana Krajniaka, ktorý výdavkové limity vetoval. Tóth vraví, že vôbec neznižujú schopnosť vlády reagovať na krízu jednorazovými opatreniami. Napríklad vládny balíček na energetickú krízu vo výške 3,4 miliardy je celý mimo výdavkových limitov.

V rozhovore ďalej vraví:

  • Vláda musí v budúcom roku konsolidovať 200 miliónov eur, nie pol miliardy, lebo sa prijala dôchodková reforma.
  • Hlavná výčitka rady k návrhu rozpočtu je, že nevidí v najbližších rokoch plné finančné krytie rodinného balíčka a ďalších opatrení.
  • Ruská invázia na Ukrajine vrátane energetickej krízy našim verejným financiám objektívne ublíži.

Ak by parlament neschválil rozpočet na budúci rok, bolo by rozpočtové provizórium pre štát veľký problém?

Určite by to bol negatívny signál pre finančné trhy. Provizórium je veľmi archaický, nemoderný nástroj, ktorý navyše nemusí nutne uzdravovať verejné financie rozumným udržateľným spôsobom. Štruktúra výdavkov by musela byť celý rok rovnaká. Každý mesiac by mal limit jednej dvanástiny celoročných výdavkov a tie by sa nemohli presúvať z jedného mesiaca na druhý. Pritom vieme, že v decembri sú výdavky oveľa vyššie ako na začiatku roka.

Dnes už máme mechanizmus, výdavkové limity, ktoré by umožnili zmodernizovať aj rozpočtové provizórium v našej legislatíve. Stačí zaviesť princíp, že ak neprejde rozpočet, budú platiť limity, ktoré boli naposledy schválené. Pri nich vieme, že to nebude pre ekonomiku drastické a zároveň

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozhovory

Rozpočet a dlh

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie