Denník N

Bratislava by mala rásť dovnútra. Iné metropoly sú zastavanejšie a majú kvalitný život, hovorí šéf Corwinu

Marián Hlavačka. Foto N - Tomáš Hrivňák
Marián Hlavačka. Foto N – Tomáš Hrivňák

Kto predpokladá, že aktuálna kríza prinesie nižšie ceny na trhu bratislavských novostavieb, zrejme čaká márne, a to hneď z niekoľkých príčin.

Väčší odklon k nájmom ani pri dnešných úrokoch nedáva zmysel. Navyše na Slovensku máme silný návyk vlastniť nehnuteľnosť a kupujúci dnes viac hľadia na energetickú efektívnosť, vysvetľuje šéf developerskej spoločnosti Corwin Marián Hlavačka.

V Bratislave sa nedá zvlášť očakávať, že sa otočí pomer medzi dopytom a ponukou nehnuteľností. „Bratislava má obrovský potenciál a obrovský vnútorný dopyt po bývaní. Kým developeri budú mať problém dostať sa k stavebným povoleniam, dopyt tu bude vysoko prevyšovať ponuku,” hovorí Hlavačka.

Rast ponuky bytov v Bratislave brzdia aj zdĺhavé konania, pritom by bolo kde stavať, mieni Hlavačka. Dobrý príklad, ako sa to dá, ukazuje podľa neho slovinská Ľubľana, ktorá ľudí láka bývať do mesta aj garantovanou škôlkou. Aj mesto má totiž z bývania príjmy, ktoré môže použiť na ďalší rozvoj.

„V Ľubľane sme tento rok kúpili tri projekty, v Bratislave ani jeden. Nevidíme v tom potenciál, ak nevieme, kedy na kúpených pozemkoch aj budeme môcť reálne stavať,“ opisuje Hlavačka.

Kto si myslí, že stavanie vnútri mesta by bolo na úkor kvality života, nech sa pozrie do Kodane či Viedne. Sú výrazne zastavenejšie a obsadzujú prvé miesta rebríčkov kvality života, vyplýva z Hlavačkových slov. Dôležité pre takýto rozvoj je však mať jasnú víziu a aj ju napĺňať, vraví.

V rozhovore vysvetľuje aj:

  • ako je to dnes na trhu s inflačnými doložkami,
  • ako sa fázuje predaj projektov novostavieb,
  • čo si myslí o kauze Rudolfa Kusého, ktorý čelí podozreniam, že si vypýtal úplatok 150-tisíc eur v súvislosti s povoľovaním projektu developera F-Luxus.

Práve ste skolaudovali bratislavský Guthaus, dopredávate posledné byty. Koľko v ňom stojí byt teraz a koľko stál pred rokom?

Nie je tam rozdiel v cene. Jediný rozdiel je, že pred rokom by ste si pravdepodobne vyberali z väčšieho počtu voľných bytov.

Balkóny projektu Guthaus. Foto N – Tomáš Hrivňák

Ako teda vstrebávate rast cien stavebných materiálov?

Guthaus sme začali stavať v roku 2019, takže kríza cien stavebnín nás postihla minimálne. Ale pri dokončovacích prácach sme to už cítili.

Ako ste to vyriešili?

Naposledy sme zdražovali

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Inflácia

Reality

Rozhovory

Ekonomika

Teraz najčítanejšie