Denník N

Slovenský výrobca delostreleckej munície nabehol po Putinovej invázii na dvojnásobný výkon

ZVS holding vyrába delostrelecké granáty niekoľkých typov, ktoré sa líšia cenou i výkonom. Majú dostrel od 18 až po 43 kilometrov - v prípade použitia špeciálnych náloží. Foto - ZVS
ZVS holding vyrába delostrelecké granáty niekoľkých typov, ktoré sa líšia cenou i výkonom. Majú dostrel od 18 až po 43 kilometrov – v prípade použitia špeciálnych náloží. Foto – ZVS

Vojna znamenala psychologický zlom, hovorí riaditeľ firmy ZVS Holding, Štáty sa zľakli a rozhodli sa doplniť zásoby delostreleckých nábojov, ktoré vyrába aj Slovensko.

Obľúbené klišé prokremeľských kanálov hovorí, že na Putinovej vojne zarába Amerika, aj keď z nej vo veľkom ťažia napríklad India alebo Čína – nákupmi lacnejších surovín z Ruska.

Popritom však vojna pomohla aj niektorým fabrikám na Slovensku. Ich manažéri to priznávajú len neradi. Považujú za necitlivé povedať, že agresia voči susednej krajine, ktorá má desaťtisíce obetí, prospieva ich biznisu.

Pohľad na čísla ukazuje, že jedným z najvýraznejších príkladov tohto druhu, je výroba delostreleckej munície v pološtátnej spoločnosti ZVS Holding z Dubnice nad Váhom.

Firma, ktorá má pobočný závod aj v Snine, zamestnáva približne tristo ľudí. Vyrába produkt, ktorý je v dôsledku vojny mimoriadne žiadaný:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vojenské nákupy

Vojna na Ukrajine

Ekonomika

Teraz najčítanejšie