Denník N

Dopyt po uhlí stúpa, ale ťažbu už nevieme zvýšiť, hovorí manažér hornonitrianskych baní

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Energetická kríza a snaha odkloniť sa od plynu priniesla niekoľko paradoxov. Jedným z nich je zvýšený záujem o jeho špinavšiu alternatívu – uhlie. Kým v okolitých krajinách prehodnocujú útlm ťažby a predlžujú životnosť uhoľných elektrární, na Slovensku to už nie je možné.

Rastislav Januščák, predseda dozornej rady Hornonitrianskych baní Prievidza a predseda predstavenstva Prievidzského tepelného hospodárstva, vysvetľuje, že pri náročnom type ťažbe, aký máme na hornej Nitre, sa zvýšenie produkcie plánuje minimálne rok dopredu.

„Hlbinná ťažba uhlia nie je cukráreň – keď je dopyt, tak dopečiete. Príprava ťažby je dlhodobý proces,“ hovorí Januščák.

Baníci sa preto držia svojho plánu ukončenia ťažby do konca budúceho roka. Postupný útlm ťažby schválila ešte vláda Petra Pellegriniho (vtedy ešte Smer, dnes Hlas) v roku 2019. Baníkom vtedy sľúbila sociálnu pomoc a špeciálne eurofondy na vytváranie nových pracovných miest. Od roku 2018 bane prepustili takmer polovicu zo 4-tisíc zamestnancov. Budúci rok odíde ešte tisíc ľudí.

Dobrou správou je, že Prievidzské tepelné hospodárstvo, spoločná firma baní a mesta Prievidza, napreduje v budovaní nových teplárenských zdrojov. Na konci budúceho roka majú nahradiť Elektráreň Nováky, ktorá sa definitívne vypne.

V rozhovore Januščák ďalej hovorí:

  • že náklady na elektrinu im stúpli o 350 percent,
  • že vďaka kríze sa ľudia radšej obracajú na veľké teplárne, v ktorých vidia vyššiu istotu dodávok,
  • že sa bojí vyľudnenia regiónu a kto za to môže,
  • ako bude fungovať nový systém vykurovania v Prievidzi a okolí, postavený z veľkej časti na obnoviteľných zdrojoch.

Stúpol teraz záujem o vaše uhlie vzhľadom na vysoké ceny energií aj surovín?

Áno, cítiť to na energetickom trhu. Paradoxne predtým sa rozhodovalo o našom zatvorení a nepotrebnosti, dnes je to naopak. Dostali sme sa hlboko pod ceny dovozového uhlia. Dopyt po elektrine je taký silný, že stúpol záujem o uhlie jednak od nášho strategického partnera – Slovenských elektrární, ale aj od iných subjektov. Žiaľ, nie sme schopní zvýšiť ťažbu a pokryť súčasný výrazný dopyt, keďže program útlmu ťažby z roku 2018 je už natoľko rozbehnutý, že niet cesty späť. Hlbinná ťažba uhlia nie je cukráreň, že keď je dopyt, tak dopečiete. Príprava ťažby je dlhodobý proces. Keby sme ešte mali otvorené ťažobné kapacity, tak to nahradíme, ale tie nemáme, pretože bane zatvárame.

Dopyt po uhlí prichádza od českých elektrární?

Áno aj, väčšinou od sprostredkovateľov, predajcov. Zvýšil sa aj záujem o triedené druhy uhlia, určené na vykurovanie domácností. Pred 15 rokmi boli Hornonitrianske bane Prievidza najväčším výrobcom uhlia pre malospotrebiteľov na slovenskom trhu. Kým nedošlo k plynofikácii, zásobovali sme triedeným uhlím až 80 percent domácností. Potom podiel uhlia išiel prudko dole. Dnes sa znova otvára, ale my už na to nie sme výrobne pripravení.

Čiže už si neviem od vás kúpiť uhlie do vlastného kotla?

Nie, už sa to nedá.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Priemysel

Rozhovory

Ťažba uhlia na hornej Nitre

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie